Jaarlijks melden zich minimaal vier mensen bij Nederlandse ziekenhuizen met problemen die zijn opgetreden na een niertransplantatie die zij in het buitenland hebben laten doen. De organen worden afgestoten, de patiënten zijn besmet met virussen zoals hiv, of hebben infecties opgelopen. Volgens wetenschapper Michael Bos van de Gezondheidsraad reizen mensen vooral voor nieren naar het buitenland, maar gaat het in mindere mate ook om levers. Hij waarschuwt voor grote medische risico’s.
Onderzoek naar orgaantoerisme
Hoeveel Nederlanders in het buitenland een nier kopen, is onbekend. Criminologe Frederike Ambagtsheer van het Erasmus MC in Rotterdam, die hiernaar een aantal jaren geleden een verkennende studie deed, pleit daarom voor nader onderzoek. Hoogleraar en transplantatiearts Willem Weimar van het Erasmus MC verwacht dat tien tot twintig Nederlanders per jaar naar het buitenland gaan.
Congres orgaantoerisme
Het orgaantoerisme staat de komende dagen prominent op de agenda van een internationaal congres in Rotterdam (Ethical, Legal and Psychosocial Aspects of organ Transplantation (ELPAT) – Expanding the European Platform).
Illegale orgaanhandel
Landen als China, Pakistan en India waren jarenlang populair. Doordat zij de wetgeving hebben aangepast, ontstaan er volgens hem nieuwe broedplaatsen van orgaanhandel in Egypte, Colombia, Sudan en Somalië. “Criminelen ronselen actief donoren in Oekraïne, Servië, Kosovo en Albanië. De mensen worden bedrogen en moeten in ruil voor ‘geleverde diensten’ een nier afstaan”, aldus Bos. Geschat wordt dat wereldwijd zesduizend tot tienduizend organen worden verkocht. Hierin gaan volgens de wetenschapper enorme bedragen om.
Hoog medisch risico
Orgaantoerisme is niet alleen tegenwoordig in de meeste landen illegaal, de patiënten lopen ook een hoog medisch risico. Vaak worden arme mensen geëxploiteerd en hebben zij een slechte gezondheid, maar hierop worden zij niet gecontroleerd. Een groot deel van de patiënten krijgt hierdoor ernstige complicaties, aldus de deskundigen.
Ethiek
De meeste zorgverzekeraars vergoeden, in tegenstelling tot eerder, de reis niet meer. Ambagtsheer benadrukt dat het orgaantoerisme niet onethisch hoeft te zijn. Sommige mensen laten zich geheel volgens de regels in het buitenland opereren. (ANP)
Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010
Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.