De Doktersdiensten Groningen (DDG) willen hun huisartsenpost verplaatsen naar het terrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Ziekenhuis.
Ontoereikende huisartsenzorg
De huidige huisartsenpost van de DDG is niet groot genoeg voor de opvang van patiënten. Het UMCG gaat voor de huisartsen een nieuwe post bouwen die een rechtstreekse verbinding krijgt met de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH). Het Martini Ziekenhuis denkt aan een satellietpost op het eigen terrein. Menzis, HuisartsenKring Groningen, UMCG en de DDG hebben al overeenstemming bereikt over de randvoorwaarden. Nu moeten de raad van toezicht en de adviesraad van de huisartsen van de DDG nog toestemming geven.
Opvangen en doorverwijzen
Patiënten die zelf naar de eerste hulp gaan, worden eerst opgevangen door de huisartsen. Indien nodig verwijzen de huisartsen de patiënten door naar de eerste hulp of naar de eigen huisarts de volgende dag. Het gaat om ongeveer zevenduizend patiënten. Voor de Groningse constructie betekent het dat de huisartsen het een stuk drukker zullen krijgen. Extra ondersteuning door meer assistentes, triage verpleegkundigen en nurse practitioners is daarom op zijn plaats.
Terugdringen eerste hulp bezoek zonder verwijzing
Minister Klink van VWS heeft in april bekend gemaakt een eigen bijdrage voor eerste hulp-bezoek zonder verwijzing te overwegen. Dit moet de druk op de eerste hulp verlichten. De plannen voor de samenwerking in Groningen lopen al langer. Marieke Uilkema, project- en communicatieadviseur van de DDG, zegt dat de plannen zijn ontstaan naar aanleiding van het samenwerkingsproject Acute Zorg in Groningen (het huidige ROAZ). Een samenwerkingsproject om de keten in de Acute Zorg te verbeteren en de éénloketgedachte te realiseren.