Advocaat Wim Anker heeft woensdag namens de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) en haar voorzitter Gerard Schellekens hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Almelo. De rechtbank legde Schellekens tien maanden cel op, waarvan acht maanden voorwaardelijk, wegens hulp bij zelfdoding van een 80-jarige vrouw. De SVL kreeg een boete van vijfduizend euro.
Advocaat begrijpt strafmaat niet
Volgens Anker is een onvoorwaardelijke celstraf “volstrekt niet aan de orde.” De rechtbank had moeten volstaan met een voorwaardelijke straf en een proeftijd, vindt hij. Uit het vonnis heeft de raadsman niet kunnen opmaken waarom Schellekens de gevangenis in moet. Tijdens het proces heeft Anker voorgesteld hem een taakstraf op te leggen.
Stichting is ook verantwoordelijk
Volgens de rechtbank is Schellekens over de schreef gegaan door de vrouw in kwestie het dodelijke middel pentobarbital te verstrekken, terwijl hij geen arts is. De rechtbank rekende zijn handelwijze ook de stichting aan. De SVL heeft een onvoorwaardelijke boete en tevens een voorwaardelijke van twintigduizend euro gekregen.
Rol verpleeghuisarts genegeerd
Anker vindt dat er in het vonnis “een negatieve kleur en toon” heerst, waarbij alle aandacht is gericht op het handelen van zijn 72-jarige cliënt. Hij vindt het onterecht dat de rechtbank niet ingaat op de rol van de verpleeghuisarts, die weigerde euthanasie toe te passen. Hetzelfde geldt voor “de patstelling die daarna ontstond”: de vrouw wilde het verpleeghuis niet verlaten om elders te sterven. Anker: “De rechtbank heeft ook geen oog en oor gehad voor de leemten die er bestaan in de huidige regelgeving en de praktijk rond een vrijwillig levenseinde.”
Kinderen hebben SVL benaderd
De door Schellekens geholpen vrouw leed al vijftien jaar aan de ziekte van Parkinson en wilde sterven. Haar kinderen zochten hulp bij de SVL nadat de verpleeghuisarts zijn medewerking had geweigerd. (ANP)