Zorginstelling Humanitas DMH heeft afgelopen jaar ruim een miljoen uitgegeven aan de gevolgen van de bestuurscrisis die in 2013 speelde. Hiervan is zo’n zeven ton besteed aan ontslagvergoedingen en betalingen aan interimbestuurders. Dit blijkt uit de jaarrekening van de organisatie en een toelichting op de website.
Humanitas DMH kwam vorig jaar in het nieuws nadat bleek dat interim-bestuurder Raymond Nicodem in september 2013 een rekening van 95.000 euro had gestuurd voor een maand werk. Naar aanleiding van de commotie die hierdoor ontstond, is Nicodem uit eigen beweging opgestapt. De raad van toezicht is na beraad op de eigen positie in oktober 2013 vervroegd opgestapt.
Nicodem heeft vervolgens nog een rekening van 35000 euro ingediend. In de jaarrekening is dit opgenomen als ontslagvergoeding. “Bij het aftreden van a.i. bestuurder Nicodem is een eindafrekening ontvangen van 35.000 euro. Dit betreft een factuur uit september 2013 die deels betrekking heeft op gewerkte uren als interim bestuurder en deels betrekking heeft op de beeindiging van zijn contract. Omdat de exacte verdelingvan de 35000 euro niet te herleiden is, is het gehele bedrag als ontslagvergoeding ingediend,” zo is de verklaring van Humanitas DMH in de jaarrekening.
Ophef Humanitas
De onrust in en rond Humanitas DMH dateert al van voor de ophef rond het salaris van de interim-bestuurder. De raad van toezicht zette in juli 2013 de tweehoofdige raad van bestuur aan de kant. Dit leidde onder meer tot een rechtszaak waarin de twee bestuurders hun ontslag aanvechten. Naar nu blijkt heeft voorzitter raad van bestuur José Schiphorst in totaal ruim twee ton ontvangen. Collega bestuurder Ad van Rijen heeft in totaal zo’n 274.000 euro heeft ontvangen.
Naast deze kosten was Humanitas ook nog zo’n 75.000 euro kwijt aan interim bestuurders Jos Baardemans en Frank Wolterink. Wolterink is uiteindelijk per 1 april 2014 voor twee jaar aangesteld als vaste bestuurder van Humanitas DMH.
Negatief resultaat
Het gevolg van de bestuurlijke crisis binnen Humanitas DMH te Nieuwegein is een groot negatief exploitatieresultaat van 3,4 miljoen euro waarvan 2,1 miljoen te beschouwen valt als incidenteel en 1,3 miljoen euro als structureel. Van de incidentele kosten is ruim één miljoen besteed aan afvloeiingskosten van de twee bestuursleden, kosten van interim bestuurders, hoge advieskosten en juridische kosten.