• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. pvanloon@planet.nl

    Gesteggel en onrust aan de achterkant van de geneeskunde. De NVOG heeft net als andere wetenschappelijke verenigingen geen zicht gehouden op de geleidelijke achteruitgang in vorm en conditie van het belangrijkste orgaanstelsel, die de vrouw ( en de man) moet beschermen tegen “bekkenbodemproblematiek” : het steun- en bewegingsapparaat. Het verlies van preventiekracht in het hele opvoedingsysteem om houding , spierkracht, soepelheid en motorische vaardigheid op orde te hebben, voor we de jeugd aan het werk laten gaan of fysieke prestaties laten leveren: zwanger worden, in het leger gaan of topsport bedrijven.
    Op al die drie velden zien we oplopende uitval, blessures, chronische problemen gaan beginnen. en overal worden nieuwe , innovatieve, artificiële implantaten of steeds engere medicijnen ingezet. IGJ gaat het er maar druk mee hebben om rond al die honderden producten “tot voorzichtigheid te gaan manen”. Is IGJ ook niet verantwoordelijk voor de uitvoer van Preventie? De kennis uit de Gezondheidsleer rond hygiëne op gebied houding en bewegen bij het opgroeiend kind is in ieder geval foetsie. De sedentaire leefstijl, aangevuld door het immense beeldschermgebruik heeft ons groeiend lichaam verzwakt. Dus de vraag naar “matjes” en ook de nu veelbesproken keizersnede zal nog groter worden, als niet de voor de hand liggende conservatieve methoden om de houding en het steun- en bewegingsapparaat in soepelheid en motorische slagkracht te verbeteren maximaal worden ingezet.