De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft te weinig oog gehad voor de gedupeerde patiënten van neuroloog Ernst J.S. Dat stelde Gerrit van der Wal, de Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, zondag in het tv-programma Buitenhof.
Aandacht gedupeerden
De omstreden neuroloog van het Medisch Spectrum Twente grossierde jarenlang in verkeerde diagnoses en dupeerde zo tientallen mensen. “Er is te weinig aandacht geweest voor alle mensen die gedupeerde zijn”, stelde Van der Wal. “Dat is iets dat ik mijzelf, maar ook ons als inspectie aanreken.”
Schuldvraag
Volgens de Inspecteur-generaal is er na de eerste signalen over de fouten van de neuroloog te veel gekeken naar wie er schuld droeg. “We hebben teveel naar het verleden gekeken en te weinig naar de toekomst.”
Steken laten vallen
De eerste klacht tegen J.S. kwam in 2000 binnen bij IGZ. Een commissie onder leiding van jurist Rein Jan Hoekstra constateerde in mei 2010 dat de IGZ grote steken heeft laten vallen en veel te laat reageerde op signalen dat er iets grondig mis was met de werkwijze van J.S.
Onduidelijkheid
Verder zei Van der Wal dat de Inspectie volgens hem “niet direct” iets aan de problemen bij het Medisch Spectrum Twente had kunnen doen. “De situatie was lange tijd onduidelijk”, stelde hij. “Een dokter is in eerste instantie verantwoordelijk voor zijn patiënten.”
‘Geen politiestaat’
Volgens de Inspecteur-generaal is het onmogelijk om als IGZ “in elke spreekkamer of elke vergaderzaal in elk ziekenhuis te zitten. We kunnen niet van de gezondheidszorg een politiestaat maken.” De medische sector moet ook vooral zelf de vinger aan de pols van de kwaliteitsbewaking houden. “We hebben maar 125 inspecteurs bij de Inspectie. Er zit een grens aan wat wij kunnen doen.”
Meldingen misstanden in de zorg
IGZ krijgt volgens Van der Wal “duizenden meldingen per jaar. Als we op de ene melding af gaan, kunnen we niet op de andere af gaan. Ook als je de Inspectie tien keer zo groot zou maken, is dat geen garantie dat er nooit wat mis gaat in de zorg.” (ANP)