Het beleid ten aanzien van versterking van de eerste lijn is inconsequent. Door bezuinigingen en eigen bijdragen dreigt de eerste lijn te worden uitgehold in plaats van versterkt. Dat stelt voorzitter Jan Smits van de brancheorganisatie voor apothekers KNMP in een interview met Skipr.
“Wij zien echt een spanning tussen wat men roept dat belangrijk is en wat uiteindelijk in de praktijk gebeurt”, aldus Smits. “We zien bijvoorbeeld in het hoofdlijnenakkoord een groei van 2,5 procent voor de tweede lijn, terwijl er aan de andere kant in de eerste lijn stevig bezuinigd wordt. Als je vindt dat de tweede lijn werk moet afgeven, maar daar groei toestaat en in de eerste lijn juist bezuinigt, is dat inconsequent.”
Onder druk
Volgens Smits zetten de bezuinigingen de dienstverlenende rol van de apotheker in toenemende mate onder druk. “Voor de apothekers is het al voor het vijfde opeenvolgende jaar aan de hand”, aldus Smits. “Dat gaat nu echt te ver. We proberen inhoudelijk de eerste lijn te verstevigen, maar de financiële mogelijkheden worden beperkt. Er wordt dusdanig gesneden bij de apothekers dat de basishandelingen onder druk komen te staan.”
Dienstverlening
Die basishandelingen gaan wat Smits betreft verder dan medicijnen uitgeven. Apothekers zouden volgens Smits met name op het gebied van therapietrouw samen met de huisarts ook een dienstverlenende en adviserende rol moeten hebben. “Op het moment dat je bezuinigt hebben apothekers steeds minder ruimte om die rol te pakken”, stelt Smits. “De politiek heeft de rol om met name zorgverzekeraars er op te wijzen dat men dienstverlening ook inkoopt. Nu ligt de focus heel erg op materiaalkosten, oftewel: zo goedkoop mogelijk tabletjes kopen. De dienstverlening wordt maar mondjesmaat gefinancierd.”
Drempel
Smits heeft ook grote twijfels over een eigen bijdrage aan medicijnen. “Als we werkelijk mensen zo goed mogelijk in de eerste lijn willen helpen, is het natuurlijk niet logisch om daar als eerste een drempel op te werpen”, vindt Smits. “De consequentie van zo’n drempel kan zijn dat mensen sneller richting tweede lijn gaan en dat is dan precies het effect dat je niet wilt.”
De KNMP is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast de KNMP zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland, VGN, NFU, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, NPCF, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.