ING maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van vertrouwelijke stukken die de krant in bezit heeft.
ING, de huisbank van het ziekenhuis, zou onaangenaam verrast zijn geweest toen de commissarissen in februari Aysel Erbudak, de toenmalige bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, schorsten. ING draaide daarop direct de kredietkraan naar het ziekenhuis dicht, meldt het FD.
Productie
Daarnaast vreest de ING een aanzienlijk verlies omdat het de productie binnen het Slotervaart ziet teruglopen. Veel ziekenhuizen in Amsterdam kampen met overcapaciteit. Het Slotervaart heeft door de onzekerheden opnieuw de productie zien terugvallen. Het Slotervaart is volgens het FD ondergebracht op de afdeling bijzonder beheer en betaalt extra rente over de lopende kredieten van bijna dertig miljoen euro.
Ondernemingskamer
Deze kwestie heeft grote gevolgen gehad, zo bleek donderdag tijdens de rechtszaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Erbudak had de zaak aangespannen om de uitgifte van uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis nietig wilde laten verklaren. Tijdens de zitting verklaarden de erfgenamen van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram dat de emissie was gedaan vanwege de acute financiële nood waarin het ziekenhuis verkeerde.
Doordat de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea waren stukgelopen zou het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract krijgen. Huisbankier ING had de leningen van 51 miljoen euro en 11 miljoen euro bevroren en het ziekenhuis onder bijzonder beheer gesteld, meldt Zorgvisie. Hierdoor dreigden de salarissen in februari niet uitgekeerd te kunnen worden. Daarnaast dreigde Delta Onroerend Goed zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. Bovendien stond de gemeente Amsterdam op het punt over te gaan op executieverkoop van onroerend goed. Het ziekenhuis een lening van 4,5 miljoen bij de gemeente Amsterdam met een rente van 1,5 miljoen euro. Door de aandelenemissie verbeterde de balans, waardoor dreigende problemen werden bezworen.