• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Frank Conijn

  “Om effect te zien moeten preventieprogramma’s vaak jaren lopen, stellen de partijen. Daar is langdurig, dus structureel budget voor nodig.”
  .
  Het eerste is voor de meeste zaken evident (niet voor alle, want bijv. vaccinatie kan heel snel resultaat geven). Het tweede is niet evident. Er zijn al diverse onderzoeken geweest die aantoonden dat de onderzochte preventieprogramma’s niet kosteneffectief waren. Zichzelf niet eens terugbetaalden, laat staan dat ze netto iets opleverden.
  .
  Wat wel het nodige oplevert is dit: een evenredige korting op de zorgpremies (mv) voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat patroon is af te lezen aan biomarkers als de bloedvettenwaardes, de versuikering van het hemoglobine (HbA1C) en waarschijnlijk nog meer indicatoren. Mensen hoeven zich daar niet op te laten testen, het blijft geheel vrijwillig, maar voor de korting moet dat uiteraard wel.
  .
  Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.