De verplichte invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt uitgesteld. De deadline van 1 september blijkt niet haalbaar. Dit heeft Minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag bekend gemaakt. Minister Klink was ervan uitgegaan dat landelijke invoering in september mogelijk zou zijn, maar zei vandaag dat nog niet alle zorgverleners hun systemen op orde hebben. Hierdoor voldoen deze nog niet aan de veiligheidseisen die moeten zorgen dat het systeem niet gekraakt kan worden en de privacy van patiënten gewaarborgd is.
Veiligheidseisen
Klink benadrukte dat testen van onder meer hackers hebben uitgewezen dat de veiligheidseisen op zich afdoende zijn, maar dat nog niet alle ICT-leveranciers van de huisartsen gekwalificeerde systemen kunnen aanbieden. Hij gaat ervan uit dat de verplichte aansluiting op het EPD een paar maanden tot een half jaar langer op zich zal laten wachten. Dit zal gebeuren als het leeuwendeel van de huisartsen, apothekers en specialisten is aangesloten. Nu zijn dat er 88, de eerste helft van dit jaar moeten het er achthonderd worden. Klink wil de huisartsen hierbij financieel steunen. Het grootste gedeelte van de zorgaanbieders zal zich naar verwachting tegen het einde van dit jaar aansluiten op het landelijke elektronisch patiëntendossier.
Sancties
Op verzoek van de Kamer gaat Klink ook bekijken of er zwaardere sancties kunnen komen voor artsen die misbruik maken van het EPD, bijvoorbeeld door gegevens in te zien die hen niets aangaan. Hier bestaan al allerlei zware straffen voor, waaronder het uit het beroep zetten van de arts. Klink gaat nu kijken of de laatste sanctie eerder opgelegd kan worden.
Huisartsen
Huisartsen uit Twente en de Achterhoek wezen er vorige maand al op dat het niet haalbaar is het omstreden dossier dit jaar nog in te voeren. Dat deden ze nadat ze een proef met het systeem hadden gedaan. Klink deed de problemen toen nog af als kinderziektes, maar volgens de artsen klopte dat niet.
Zij wezen erop dat er vele technische problemen waren. Zo zou het nodig zijn dat alle artsen gegevens op dezelfde manier registreren, wat volgens de artsen onhaalbaar is. Ook TNO en het Telematica Instituut hadden kritiek. De passen waarmee zorgverleners zich moeten identificeren om in het systeem te kunnen bleven vaak onbeheerd liggen, waardoor de gevoelige informatie ook door onbevoegden ingezien zou kunnen worden. De Kamer uitte eerder deze week ook al zijn twijfels over de haalbaarheid van de deadline.