• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Olaf Wijman

    De zorg glijdt steeds verder af! Een giga brevet van onvermogen. En niet alleen van de bekende miskleunende politici. En organisaties als VenVN kijken er naar en daar blijft het bij.

  2. Peter Koopman

    Laten we deze discussie recht doen en met passende begrippen met elkaar spreken. Laat het doel van dit gesprek zijn: “elkaar begrijpen en tot oplossing komen”.

    Het gaat hier over “wijkverpleging” en niet over “de Zorg”. Nederland heeft veel te danken aan de professionele zorgverlening thuis! De wijkverpleegkundige en de verzorgende IG ( vroeger: ziekenverzorgende ) in de wijk zijn zelfstandig van aard en hun beroepsuitoefening wordt en werd zeer gewaardeerd.

    De organisatie van wijkverpleging is niet geheel gelijk aan die van de verpleeghuiszorg of ziekenhuiszorg. Het “Kruiswerk” kent langjarig een eigen cultuur en als professionele organisatievorm o.a. minder hiërarchisch dan bijvoorbeeld veel verpleeghuizen met grotere omvang en meer lagen in de organisatie, oa ook door verschillen in functies en formele bekwaamheden aldaar.

    De wijkverpleging ( beter “de thuisverpleging” ) is gericht op mensen in hun eigen woonsituatie en dus privé gericht en in samenhang met zelfzorg, familiezorg en mantelzorg. Op enige afstand speelt de huisarts ( beter: wijkarts en spoedpost ) of ouderengeneeskundige enz. een geneeskundige rol.

    Maar verpleegkundig specialisten AGZ of GGZ, wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk en verzorgenden IG zijn “bloedverwant” aan hun collega’s die in andere zorgbranches werken op het gebied van professionele hulp inzake de zorg voor individuele gezondheid. Derhalve zie ik hier een belangrijke opgave voor VenVn, de nationale beroepsorganisatie voor en van deze zorgprofessionals.

    Ook de werkgevers, collega’s van Buurtzorg, in de branche Thuiszorg ( de “t” van VVT ) en andere, spelen hier een inhoudelijke rol.

    Het voordeel van Buurtzorg is dat naast bestuurlijke en organisatorisch know how, in de top van die organisatie ook de verpleegkundige know how aanwezig is. En die bestuurder meent dat de huidige plannen verstorend zijn!

    Maar ik pleit hier voor het kiezen voor onderling overleg en geen openbare toestanden. De pers gaat ermee lopen en de betreffende patiënten en hun familie enz. zijn komen (over hun hoofden) in het geding. Dat is onjuist !
    Onze wijkverpleging is veel te kwetsbaar voor dit “nationaal gedoe”.

    En ook de hopelijk voortdurende zorgverlening door oa verpleegkundigen wordt daardoor misschien “kind van de rekening”!

    Immers het doel is hier “Zorgverlenen”. En de “betaling” daarvan een middel.

  3. Schuiringa

    Beste Jos de Blok,

    Je hebt helemaal gelijk.

    Je maakt één denkfout. Je denkt dat VWS, NZA,ZN, IGJ, zorgverzekeraars het beste met de patient voor hebben.

    Dat hebben ze niet.

    Al deze organisaties zijn al in de macht van de WEF cs.

    Deze denken in de termen van The Great Depopulation. Van de 8 miljard mensen mogen er maar1 miljard overblijven.

    Maak dat iedereen uit de zorg wegloopt. Geen zorg dan iedereen dood.

    Kijk altijd door de WEF bril

  4. Gerard Groeneveld

    Het is in en in triest om te moeten constateren dat een van de weinige positieve ontwikkelingen weer om zeep wordt geholpen door bureaucraten van het ministerie en zorgverzekeraars. Het levenswerk van een man die met ziel en zaligheid heeft gewerkt, nagedacht en ontwikkeld op basis van ervaring en feeling wat de werkvloer motiveert.
    Ik heb Jos mogen leren kennen als een man met een gigantische idealistische drive.
    Een bewezen werk- en denkwijze wordt om zeep geholpen door veelvuldige op het podium verschijnende ministers, ambtenaren die vooral bezig zijn om zichzelf te profileren I.p.v. te leren en te luisteren naar mensen met kennis en ervaring.
    En dan de V&VN. Een zwaar gesubsidieerde organisatie die al jaren bezig is met vooral de status van de HBO verpleegkundigen te regelen ten koste van alle verzorgenden en verpleegkundigen. Hoog tijd dat de overheid de stekker uit deze club trekt.
    Jos, het ga je goed. Je hebt je sporen verdiend. Je hebt met Buurtzorg de beroepsgroep teruggegeven wat ze verdienen en nodig hebben. Waardering en professionele erkenning.
    Je had en hebt gelijk!
    Gerard Groeneveld