• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Jorrit Stroosma

  De 150 miljoen extra uit het IZA voor de GGZ die bedoelt was om 40.000 mensen uit de wachtlijsten te halen is al uitgegeven aan de inflatiecorrectie, dus de wachtlijsten zullen niet of nauwelijks verkort worden.
  We zien in de contracten dat omzetplafonds (budgetplafonds) niet of nauwelijks stijgen, de tarieven stijgen maar met 2%-3% waar de overheid de bedoeling had om de tarieven met 5%-6% te laten stijgen. Exact wat verwacht werd door de niet tekenaars van het IZA.
  Ze willen de huisarts inzetten als Haarlemmerolie, overal goed voor. De huisarts is het meest brede specialisme van de medische wereld in mijn optiek, ze moeten van zowel het somatische als de psychische zorgaanbod weten wat er beschikbaar is. Maar in beide sectoren blijven ze afhankelijk van specialisten die beter weten wat voor aandoening of klacht de beste zorg is.
  En nu vragen we van de huisarts, die geen GGZ specialist is, om binnen 1 of 2 korte consulten dan exact te weten waar deze patiënt het beste af is. Dat is niet mogelijk, zelfs niet met behulp van een POH-GGZ want ook die is vaak geen specialist maar meer een generalist.
  Op de korte termijn zou het beste zijn om de GGZ transfertafels in verschillende regio’s uit te breiden en te voorzien van extra geld voor hoog complexe GGZ patiënten en de huisartsen hier goed toegang tot te geven voor snel advies en doorverwijzing. Want nog steeds zijn hoog complexe patiënten weinig financieel interessant voor GGZ instellingen die hier voor ingericht zijn en verdienen meer aan laag complexe patiënten. Hier wordt ook actief op gestuurd in de contracten van de zorgverzekeraars. Iedereen in de GGZ sector ziet dat de zorgverzekeraars met hun contracten het oplossen van de wachttijden actief tegenwerken maar ze ondertekenen ze jaar op jaar weer. Dus er zal niet zoveel veranderen vrees ik.

  • bozebol

   Ik zou graag openbaarheid van deze contracten zien, zodat ik, een patiënte in de GGZ, ook goed geïnformeerd ben.