In de Tweede Kamer is 25 april 2014 een serie hoorzittingen over mislukte ICT-projecten van de overheid gestart. De hoorzittingen richten zich onder andere op het C2000 systeem, het landelijke communicatiesysteem voor de hulpverleningsdiensten in Nederland en het Elektronisch Patiënten Dossier.
Voor de hoorzittingen is een tijdelijke Kamercommissie ICT opgericht onder leiding van VVD’er Ton Elias. centraal staat de vraag waarom het toch steeds fout ging en gaat bij tal van automatiseringsprojecten van de overheid en hoe deze processen voortaan beter kunnen verlopen.
Mislukkingen
Hans Mulder, hoogleraar beleidsinformatica stelt voor de commissie dat de Nederlandse overheid elk jaar 4 tot 5 miljard euro kwijtraakt aan ict-projecten die mislukken. Vooral met de grote technologieprojecten gaat het mis. Van die projecten – vanaf een budget van 7,5 miljoen euro – slaagt maar 7 procent. Van alle projecten bij elkaar is 30 procent succesvol. Van de grote projecten mislukt ruim een derde (36 procent) zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en ruim de helft (57 procent) wordt betwist. Dat laatste betekent dat het project te duur uitpakt, te laat klaar is en anders wordt dan eerst de bedoeling was.
De serie is onderdeel van het parlementaire onderzoek waartoe de Tweede Kamer in 2012 besloot. Naast het C2000 project en het EPD zijn ook de OV-chipkaart, de UWV, Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie, Tunnels A73 en de RDW onderwerp van aandacht voor het parlementair onderzoek.
Leden
Het parlement was het zat dat complexe ICT-projecten bij de overheid vaak mislukken of veel te duur uitpakken. Ton Elias en zijn collega’s Paul Ulenbelt (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Manon Fokke (PvdA) en Paul van Meenen (D66) proberen daar hun vingers achter te krijgen.
Achter de schermen zijn al externe onderzoeken uitgevoerd, die de commissie bij haar eindrapport in het najaar zal openbaren. De hoorzittingen zijn verspreid over 7 dagen en duren tot 2 juni. (ANP)