ACTUEEL

C2000 blijft probleemsysteem

C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, ligt al jaren onder vuur. Het hapert vaak, juist op cruciale momenten. In de nacht van maandag op dinsdag was het voor de tweede keer in vier weken raak, dit keer in het midden en noorden van Limburg.

Het netwerk was daar 2,5 uur gestoord. Brandweerkorpsen werden uit voorzorg naar de kazerne geroepen. De politie haalde de oude mobilofoons van stal. Eind juli was een storing in een groot deel van Zuid-Holland het gevolg van spoedwerkzaamheden door KPN.

Een overzicht

Februari 2009 - Na de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol kregen hulpverleners vaak geen verbinding met de meldkamer. De zendmast in het gebied had te weinig capaciteit voor het grote aantal hulpverleners.

Juli 2009 - De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) laat weten dat 16 van de 25 brandweerregio's problemen hebben gemeld met digitale portofoons bij gebruik in brandende gebouwen.

Augustus 2009 - Uit politieonderzoek blijkt dat het netwerk tijdens de strandrellen in Hoek van Holland enige tijd overbelast was. Dat leidde tot gebrek aan informatie en overzicht bij agenten en commandanten ter plaatse. Volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken waren er te veel politiemensen in één gespreksgroep ingedeeld, waardoor de communicatie moeizaam verliep.

November 2009 - Ter Horst belooft de problemen binnen twee jaar te verhelpen. Zo moet de capaciteit groter worden door nieuwe C2000-zendmasten en technische aanpassingen van de bestaande.

September 2010 - De eerste van drie nieuwe mobiele zendmasten die ervoor moeten zorgen dat het systeem bij calamiteiten niet overbelast raakt, wordt in gebruik genomen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2011

Wordt tijd dat er met die verspilde miljoenen nu eens echte professionals gaan opstaan! Té triest voor woorden!

Top