Minister Ab Klink (Volksgezondheid) de vrije prijzen voor behandelingen in ziekenhuizen pas in 2011 verder uitbreiden. Vrije prijzen gelden nu voor 34 procent van de zorg. Volgend jaar maakt het ministerie pas op de plaats. In 2011 komen er eventueel voor de helft van de ziekenhuiszorg vrije prijzen.
‘Teveel marktwerking’
Dat zei de minister woensdag tijdens overleg met de Tweede Kamer. Het kabinet wil dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor steeds meer behandelingen gaan onderhandelen over de prijs. Deze zou door onderhandelingen omlaag gebracht kunnen worden. Daarnaast zou het inzicht in de kwaliteit van de zorg vergroot kunnen worden. Van de regeringspartijen is de PvdA beducht voor te grote marktwerking in de ziekenhuizen.
Vereenvoudiging declaratiesysteem
Voorwaarde voor vrije prijzen is dat per behandeling een rekening kan worden opgemaakt. Deze manier van betalen voor ziekenhuiszorg wordt al toegepast, maar dit systeem werkt nog niet perfect, erkende Klink woensdag. Een operatie om het ingewikkelde declaratiesysteem te vereenvoudigen is uitgesteld tot 2011. De Tweede Kamer steunde Klinks voorzichtigheid, al wil een oppositiepartij als de SP helemaal af van het declaratiesysteem en de groeiende marktwerking in de ziekenhuizen.
Zorgen Kamer
De Kamer bleek zich zorgen te maken over Klinks streven voor een aantal chronische ziektes verscheidene vormen van zorg bij elkaar te brengen. Een diabetespatiënt zou dan niet meer zelf alle zorgverleners die hij nodig heeft, bij elkaar hoeven te zoeken. Door een grotere rol van de huisarts zouden ook nog eens minder patiënten bij dure specialisten terechtkomen. Dat kan veel geld besparen.
uitvoerbaarheid
De Kamer vindt het een prachtig plan, maar maakt zich wel zorgen over de uitvoerbaarheid. Veel fracties is het nog niet duidelijk hoe dat er in de praktijk moet uitzien. Klink noemde het “een dure plicht”’ tegenover de patiënt om de vaart in de zogeheten ketenzorg te houden. (ANP)