Omdat zorgverzekeraars de begeleiding van patiënten voor en na een operatie niet vergoeden, worden apothekers op extra kosten gejaagd. Zij moeten dat nu uit eigen zak betalen “en dat is voor hen niet vol te houden”, aldus apothekerskoepel KNMP zaterdag.
Vandaar dat de organisatie zorgverzekeraars met klem oproept om de zorg wel te vergoeden. “De begeleiding valt voor de patiënt onder verzekerde zorg. Maar doordat zorgverzekeraars hier geen vergoeding voor geven, staat deze onder druk.”
Risico’s
“De apothekers betalen de zorg nu, omdat het onder de zorgplicht valt. Maar ze maken er verlies op. Dat is niet vol te houden en daar zitten risico’s aan”, verklaart Rob Sebes van de KNMP. Het komt volgens de organisatie voor dat mensen in het ziekenhuis belanden na verkeerd medicijngebruik, omdat er informatie verkeerd wordt overgedragen voor en na de operatie.
In een brief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de KNMP eind augustus al zorgen uitgesproken over de situatie. De IGZ laat weten dat apothekers de zorg wel degelijk moeten verlenen, maar dat het vervelend is dat ze er geen geld voor krijgen. “We weten dat de meeste apothekers het gewoon goed doen, maar we maken ons wel zorgen dat er niet meer wordt ingekocht door de zorgverzekeraars. Ze deden dat altijd wel.”
Richtlijn
“Zorgverleners, waaronder apothekers, zijn verplicht om actuele en complete informatie over medicatie aan elkaar uit te wisselen in het belang van de patiënt en diens veiligheid. De inspectie wil dan ook benadrukken dat de richtlijn zo veel als mogelijk moet worden nageleefd”, laat de IGZ verder weten in een schriftelijke reactie op de brief van de KNMP.
Omdat er echter met enige regelmaat calamiteiten worden gemeld bij de IGZ op dit terrein, wordt de inspectie wel scherper. De IGZ is daar al volop mee bezig. (ANP)