Er zijn te veel medicijnen voor de longaandoeningen astma en COPD, en ze verschillen te weinig van elkaar. Daardoor blijven de puffertjes duur. Om daar iets aan te doen, gaan de medische instelling Maastricht UMC, verzekeraar VGZ en apotheken samenwerken. In Maastricht en omgeving gaan ze samen snoeien in het aanbod van medicamenten.
“Er zijn verschrikkelijk veel inhalatiemedicamenten, meer dan honderd, maar een heleboel dingen lijken veel op elkaar. Soms zijn ze zelfs helemaal hetzelfde. Per categorie willen we dat terugbrengen naar een stuk of twee opties. Dan kunnen we druk op de industrie zetten: als jullie niet duiken, heeft de concurrent een middel dat evengoed is maar procenten goedkoper”, zei de Maastrichtse longarts Geertjan Wesseling vrijdag.
Wesseling noemt de samenwerking een signaal aan de farmaceutische industrie: “Kom niet met dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Probeer niet een kolossale marge te maken op een geneesmiddel dat nauwelijks iets toevoegt.” Volgens de hoogleraar zouden zulke longmedicijnen de helft goedkoper kunnen worden. “Maar zelfs al scheelt het 10 of 20 procent. In heel Nederland gaat er 500 miljoen euro om in deze medicatie. Een paar procent eraf is mooi meegenomen.” (ANP)