• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 6

  1. Jorrit Stroosma

    Het punt hier is de financiële constructie tussen het ziekenhuis en het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) waar deze specialisten werken, vaak ook nog als ZZP’er.
    Het ziekenhuis maakt vergoedingsafspraken met de zorgverzekeraars over 4500 DBC’s, het MSB bepaald zijn eigen vergoedingen voor deze DBC’s aan de hand van wat deze (ZZP) specialisten willen verdienen. Deze MSB’s willen vaak wel tot 2x de prijs voor deze DBC’s. Maar het ziekenhuis heeft deze specialisten nodig dus die betaald wel. Maar de zorgverzekeraars vergoeden deze DBC’s maar tot maximaal 100%.
    Dus dat verschil moet ergens goedgemaakt worden anders duikt het ziekenhuis zelf in de rode cijfers. Bezuinigen op de specialisten in loondienst is als schijten in je eigen nest, dan vliegen ze weg, bijvoorbeeld naar een MSB. Dus wat doen de ziekenhuizen al jaren, bezuinigen op het verplegend personeel. En die hebben na decennia besloten dat genoeg is genoeg. Die gaan ander werk zoeken waar ze wel gerespecteerd en betaald worden naar inzet. En veel nieuw verplegend personeel knapt af binnen 2 jaar vanwege overbelasting en laag loon.
    Dus zoals altijd zorgt de gierigheid aan de top dat de werkvloer onderbetaald wordt en uiteindelijk leegloopt.

  2. wulf@mede-menszijn.nl

    Minister Kuipers kan nu aangeven dat hij het zoals beloofd inderdaad heeft laten beoordelen door de landsadvocaat. Hoe staat het met de solidariteit van de minister tegenover z’n ex-collega’ die niet in loondienst willen?

  3. Frank Conijn

    Ik vind het onzin van de landsadvocaat dat de maatregel niet nodig zou zijn. Er zijn juist meerdere overtuigende redenen waarom hij wel nodig is. Die staan opgesomd en toegelicht op https://gezondezorg.org/arbeidsverband.php.
    .
    En een advocaat die het denkt beter te weten dan SiRM, VKB, de NZa, het CPB en twee advocatenkantoren die er eerder naar hebben gekeken? Moet zijn oordeel doorslaggevend zijn?

  4. Jaap van den Heuvel

    Het is jammer dat de minister hier het populistische pad kiest. Wil het IZA gaan vliegen dat moet de minister de waarschuwing van de NZa en NZI in hun brief van 20 september dit jaar ter harte nemen: “Zorgorganisaties op volume bekostigen staat soms op gespannen voet met de gewenste beweging naar passende zorg.” De minister is dus aan zet, bijvoorbeeld door standaardcontracten voor te schrijven voor zorgcontractering.

  5. J Vandenberg

    Het is logisch dat een groot deel niet in loondienst wil.
    Ergens anders proberen is het devies.
    Zzp kan echt niet meer in deze branch.
    Na enkele eeuwen is het mooi geweest met het money driven beleid.
    Minder alfa mannekes gedrag.
    Minder commerciele petten.
    Minder terugloop aanwas aios.
    Betere voorwaarden dan de middeleeuws huidige anios/aios zorg.
    Minder zorgbeperkende legal staartgedrag.
    Meer Hypocrates eed gedrag.
    Kortom, meer dokter doen.
    Zal een klus zijn maar het gaat gebeuren.

  6. Geertjan Mellema

    Helaas wordt de zorgverlening nog steeds voor een groot deel gestuurd op basis van geld. Dat het “ondernemerschap” van de medisch specialist daar een rol bij speelt is duidelijk: in loondienst verdien je minder. Je werkt (doorgaans) ook minder uren, maar is dat erg? Is een specialist die ’s morgens om 7.30 uur is begonnen, de hele dag heeft staan opereren nog net zo scherp ’s avonds om 19.00 uur als aan het begin van die dag? Is de kwaliteit van zorg dan nog steeds optimaal? Ik waag het te betwijfelen. Zeker als het iedere dag zo gaat (en dat is helaas vaak zo!)
    Het belonen op basis van productie is ook een belemmering voor passende zorg. Belonen op basis van kwaliteit is altijd een optie geweest, maar blijkt moeilijk uitvoerbaar. Hoe bereiken we dan dat geld minder een rol speelt? In het verleden werd een ziekenhuis (en indirect ook een medisch specialist) betaald op basis van adherentie. Bleek goed te werken.
    Dan speelt de goodwill die een specialist kwijt is bij de overgang naar loondienst ongetwijfeld ook nog een belemmerende rol, maar dat kan worden opgelost op dezelfde wijze als destijds bij de huisartsen: een Goodwillfonds inrichten, dat gevuld wordt met een deel van het honorarium.
    Tot slot iets heel anders: doordat de huidige zittende macht de gelederen gesloten houdt voor nieuwkomers zijn er wachtlijsten voor patiënten EN zitten er veel te veel pas afgestudeerde specialisten in een tijdelijk contract als chef de Clinique te werken (en dat steeds op een andere plaats), te werken buiten hun opleiding of zitten zelfs op de bank thuis. Door deze specialisten in te zetten vindt er verdunning plaats van inkomen, maar kan de continue hoge (te hoge?) belasting van medisch specialisten worden verminderd. en kan er ook aan de wachtlijsten worden gewerkt.
    Dus Minister: zet uw plannen voor het dienstverband door. uiteindelijk is het een win-win situatie: de patiënt wordt beter en sneller geholpen en de medisch specialist krijgt de mogelijkheid een goede (wellicht betere) balans tussen werk en privé te creëren.