• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. handlogten

    Er wordt in het artikel een wat vertekent beeld gegeven van de NL-ziekenhuiszorg. Het lijkt alsof alle ziekenhuizen qua complexiteit van medische zorg even volwaardig zijn, maar dat is niet de huidige situatie. Zo zijn meer dan de helft van de algemene- en 28 basisziekenhuizen, mede door de concentratie – deconcentratie van hoog complexe medische zorg min of meer dagziekenhuizen geworden, met 80 % dagbehandeling en 20 % maximaal medium complexe zorg. Dat heeft naar mijn mening niets met status te maken, maar met de successen die de moderne geneeskunde en de medische zorg de afgelopen twee decennia hebben geboekt. Daar hoeft geen enkel ziekenhuis zich voor te schamen. Dat doen we dus kennelijk wel. Moet nog maar eens uitgelegd worden…
    De echte (topreferente en hoog) reguliere en spoedcomplexe zorg vindt plaats in de topklinische ziekenhuizen en de UMC’s.
    Dat ROAZ-en naast COVID-19 zorg ook reguliere zorg moeten verdelen, zou dan moeten gaan om hooguit maximaal medium complexe zorg, die van de topklinische ziekenhuizen en UMC’s naar de regionale algemene- en basisziekenhuizen zou moeten verschuiven.
    Dit effect heeft tot resultaat dat topklinische ziekenhuizen en UMC’s meer IC-bedden kunnen genereren dan nu het geval is. Daar staat tegenover dat de algemene- en basisziekenhuizen zich redelijk ongestoord en relatief veilig reguliere en (niet COVID) spoedzorg kunnen verwerken. In beide gevallen is de patiënt er mee gebaard.