• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Oscarlopescardozo@olcadvies.nl

    Weer een extra bureaucratische laag erbij om een schaarste probleem op afstand te zetten. Duiken voor ministeriële verantwoordelijkheid. Afschuiven van problemen zonder oplossingen. Stoppen!

  2. Hans Schipper

    Als deze zorg REGIONAAL georganiseerd gaat worden dan ook de zeggenschap van patienten REGIONAAL organiseren. En niet top down, zoals de NPF al jaren doet. Ruimte dus voor regionale initiatieven op dit vlak.

  3. Hygieia Consultants

    Je vraagt je af wat hier speelt. De ROAZEN hebben maar beperkt gefunctioneerd en achteraf blijken er missers te zijn gemaakt. Bijvoorbeel met betrekking tot de niet acute zorg die nu in sommige regios voor inhaal problemen zorgt. De vraag die als eerste rijst is of Nederland niet te klein is voor dit een regio aanpak. De tweede vraag is of deze ontwikkeling de verdere bureaucratisering niet stimuleert. De extra bestuurslaag naast ministerie, VWS en de al bestaande ad hoc sturing met de wetenschappers. Verder sluit het aan bij de grote coupe van de Academische ziekenhuizen die menen de spil te zijn van de regionale zorg. Inderdaad voor complexe 2e en 3e lijn zorg maar niet voor de regionale reguliere “niet academische zorg”, verpleging en verzorging. Daar hebben de academiën geen kaas van gegeten en zijn veel te log en duur. Maar past wel in het straatje van een minister die zijn vorige functie nog in zijn hoofd heeft. Verder “academiseren” zal de zorg nog veel duurder en minder efficiënt maken. Goedkopere en betere alternatieven worden niet eens bekeken. En zo gaat het al jaren. Om de zoveel tijd komt er weer een andere minister die een kortdurende scoop heeft en met zijn feestfluitje beleid propageert zonder gene. Hoe lang gaat de burger dat nog accepteren in een sector die in 20 jaar 2 keer zo duur is geworden?