• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. lucas van der Hoeven

    Internist Peeters van het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging meent dat de schaarste ontstaat omdat andere landen méér betalen dan Nederland. Daardoor zou Nederland behoren tot één van de laatste landen waaraan wordt geleverd. Dat lijkt onjuiste bewering te zijn. Volgens KNMP Farmanco bestaat er in 2022 een tekort aan 1.514 medicijnen tegenover 1.007 in 2021. Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP acht de stijging van liefst 50 procent schrikbarend.
    Die tekorten aan artsenijmiddelen, zijn niet zo zeer een Nederlands probleem, maar dienen vooral vanuit een Europees perspectief te worden beschouwd. Immers elders in andere Europese landen zijn de tekorten nog veel groter. Volgens het Italiaanse EP-lid Laura Ferrara kan Italië niet voldoen aan de huidige vraag naar 3.000 farmaceutische producten. Bulgarije, Griekenland en Slovenië ontberen eveneens honderden medicijnen in hun apotheken. Natuurlijk kan het tekort van land tot land variëren vanwege het aantal tot de markt toegelaten producten, maar duidelijk is dat er sprake is van een Europees probleem.
    Welke oorzaken liggen er aan ten grondslag?
    De Europese Commissie wijst op de sterke toename van de vraag en onvoldoende productiecapaciteit als de belangrijkste redenen. Sinds 2021 pleit deze Cie. om de productie van geneesmiddelen naar Europa te verplaatsen. Toegang tot paracetamol, antibiotica en andere medicijnen wordt steeds moeilijker voor Europeanen, aangezien de gehele EU kampt met ernstige tekorten daarvan. Ook door het grote aantal respiratoire virussen in combinatie met aanhoudende COVID-19-infecties, steeg de vraag enorm.
    Daarnaast meent de Europese Commissielid Stella Kyriakides dat er onvoldoende productiecapaciteit beschikbaar is. Andere redenen kunnen productieproblemen zijn, zoals gevolg van vertragingen of onderbrekingen, tekorten aan grondstoffen, distributieproblemen, arbeidsonderbrekingen en natuurrampen. En niet te vergeten de oorlog in Oekraïne.
    Daarom heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onlangs het mandaat op zich genomen om medicijntekorten te inventariseren.
    Naast deze Europese analyse, is ook van belang om te wijzen dat de gezondheidssector
    tot op heden een nationale en dus erg versnipperde kwestie is. Dus elk land voert haar eigen beleid m.b.t. het toelaten en vergoeden van medicijnen in de verzekerde zorg. Dat dient te veranderen door meer op Europees niveau aan te gaan besteden. Maar misschien kan ook het takenpakket van de EMA worden uitgebreid door naast kwaliteitsbeoordelingen, ook kostprijzen van medicijnen te gaan op stellen en aanbestedingen te gaan regelen voor alle 28 Europese lidstaten. Aangezien de meer dan een miljard COVID-19 vaccins ook op een overeenkomstige manier zijn gekocht, zou dat een prachtig precedent kunnen zijn. Helaas streek Pfizer wel een exorbitante winst van omstreeks € 13 per vaccin daarbij op.
    drs. Lucas van der Hoeven (onderzoeker geneesmiddelenbeleid – http://www.cbsm.nl )
    (bron: 18-01-2023 //Solving the issue of medicine shortages in the EU – EURACTIV.com)