Eind 2021 is 6,7 procent van alle verzekerden naar een andere zorgverzekeraar overgestapt; dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Met overstappen is niets mis, vindt Kuipers. “Dat houdt verzekeraars scherp.” Overstappen is echter geen doel op zich, benadrukt hij. De minister vindt het belangrijk dat mensen een passende polis kiezen. Daarvoor moet het polisaanbod “overzichtelijk en onderscheidend” zijn.
Moeilijk keuzeproces
Daar ontbreekt het vaak aan, blijkt uit diverse onderzoeken die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid zijn uitgevoerd. Informatie over polissen is daarnaast lastig te begrijpen. “Dit bemoeilijkt het keuzeproces voor verzekerden en kan ertoe leiden dat verzekerden bij een klein verschil onnodig voor een duurdere polis kiezen”, schrijft Kuipers.
In gesprek
De minister gaat hierover in gesprek met zorgverzekeraars. Hij vraagt ze naar hun aanbod te kijken en zichzelf de vraag te stellen of bepaalde polissen daadwerkelijk iets toevoegen of dat het “eigenlijk hetzelfde product is in een ‘iets ander jasje’?”, schrijft Kuipers aan de Kamer. (ANP)
Ook die wettelijk vastgelegde einddatum van 12 november dat dan alle polisvoorwaarden gepubliceerd moeten zijn en de informatie op websites aangepast moet ook strenger gehandhaafd worden.
Met name voor de niet-gecontracteerde GGZ zorg was het dit jaar om te huilen hoe de informatie daarvoor beschikbaar kwam voor de verzekerden.
Veel zorgverzekeraars hadden pas eind december de gehele informatie op orde en sommige pas in januari of zelfs februari. Op zo’n manier kun je als verzekerden geen goede afweging maken of jou zorgverzekering nog voldoet. En als niet-gecontracteerde GGZ aanbieder kun je je cliënten steeds later goed op de hoogte brengen of niet, waardoor die er dan in het nieuwe jaar achterkomen dat ze nog meer eigen bijdrage moeten betalen.