AppleMark
Een kwart van de aanbieders van wijkverpleging leed in 2015 verlies op deze activiteit. Dat komt naar voren uit een brandbrief van ActiZ. Volgens de branchevereniging overwegen veel aanbieders het aanbieden van wijkverpleging te staken.
In de brief aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn spreekt ActiZ van een opeenstapeling van problemen rond de wijkverpleging en het eerstelijns verblijf. Als belangrijkste problemen noemt ActiZ de lage tarieven, bezuinigingen en een groeiend aantal cliënten. Deze problemen lijden weer tot ontslagen, afkalving van het zorgaanbod en cliëntenstops.
Doorgaan
Met name in dun bevolkte regio’s en bij een zwaardere zorgvraag dreigt de beschikbaarheid in het gedrang te komen, zo waarschuwt ActiZ. Met de huidige tarieven is een omslag naar het inzetten van hoger gekwalificeerd personeel -en daarmee beoogde versteviging van de wijkverpleging- al helemaal ondenkbaar, aldus ActiZ. De situatie is inmiddels zo nijpend dat “de meeste zorgaanbieders zich afvragen of zij nog wel door moeten gaan met het leveren van wijkverpleging”, schrijft ActiZ.
Terugvordering
Specifieke pijnpunten zijn de terugvordering van 50 miljoen euro door de verzekeraars wegens budgetoverschrijding en de groeiende administratieve lasten. Zorgaanbieders die in 2015 het budget voor wijkverpleging hebben overschreden, ontvangen de komende weken een rekening van de zorgverzekeraars. Onrechtmatig, vindt ActiZ, aangezien de sector als geheel onder het budgetplafond is gebleven. Volgens ZN doen de zorgverzekeraars niets anders dan de aanbieders te houden aan gemaakte contractafspraken.
Een ander punt van wrijving is een nieuw registratiesysteem dat de zorgverzekeraars willen invoeren. Volgens de zorgverzekeraars is deze doelgroepenregistratie nodig als eerste stap op weg naar een nieuw bekostigingssysteem voor de wijkverpleging. ActiZ ziet hier een onnodige verzwaring van de administratieve werklast voor verpleegkundigen en verzorgenden in.
Verharding
Deze kwesties zijn exemplarisch voor de verstoorde verhoudingen tussen aanbieders en zorgverzekeraars. “Het overleg tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders is aan het verharden en inhoudelijke dialoog lijkt nauwelijks meer mogelijk”, schrijft ActiZ in de brandbrief aan de VWS-bewindslieden. “Een zeer kwalijke zaak […]”
ActiZ vindt dat Schippers en Van Rijn “moeten bewerkstelligen dat de verzekeraars open staan voor het gesprek”. Ook wil ActiZ dat het kabinet de budgettaire ruimte voor wijkverpleging en eerstelijns verblijf heroverweegt bij begrotingsbehandeling voor 2017.