Een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen. De Nederlandse vereniging voor slaaponderzoek (NSWO) heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het gros van de mensen met een slaapstoornis heeft al langer dan een jaar last van de problemen, zo blijkt uit het onderzoek van het NSWO. Het gaat vaak om vrouwen, ouderen en zieken.
Gedragstherapie
Ongeveer een derde van de mensen met slaapproblemen gebruikt een slaapmiddel. Benzodiazepines zijn het meest gebruikt. Volgens het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen van het Haagse ziekenhuis MCH helpt langdurig gebruik (langer dan twee weken) van de middelen niet tegen slapeloosheid. Vaak is gedragstherapie een beter geneesmiddel, zegt het centrum.
Ontwenningsverschijnselen
Als mensen de slaapmiddelen te lang gebruiken, kunnen ze ontwenningsverschijnselen krijgen die erger zijn dan de oorspronkelijke klachten. Bijvoorbeeld trillen, duizeligheid en een onrustig gevoel. Bovendien neemt het effect van de middelen af. Daranast lopen gebruikers grotere kans op ongelukken in het verkeer of slechtere prestaties op het werk.
Vergoeding
De benzodiazepines gaan in Nederland met miljoenen over de toonbank. Ze worden per januari 2009 in principe niet meer vergoed via de ziektekostenverzekering. Ongeveer een kwart van de gebruikers van slaapmiddelen is het eens met het besluit van de overheid om de slaapmiddelen niet langer te vergoeden, aldus de NSWO.
Nationale Slaapdag
Zaterdag 28 maart is in Nederland de Nationale Slaapdag. In het Haagse ziekenhuis MCH houden slaapdeskundigen die dag een lezing over de nadelen van langdurig gebruik van slaaptabletten. (ANP)