ICT-leveranciers Atos Origin en Topicus stappen uit de aanbesteding voor een elektronisch patiëntendossier in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ze denken dat ze zonder de aanbestedingsregels beter in staat zijn om een EPD te ontwikkelen. Dat meldt ICT-vakblad Computable.
Moeizaam
De aanbesteding van het informatiesysteem voor ggz-instellingen verloopt volgens Computable sowieso moeizaam. Eerder stelde de Vereniging EPD GGZ de gunning van de raamcontracten uit omdat geen van de negen inschrijvingen voldeed aan de minimale functionele eisen. Atos Origin en Topicus maakten vorige week bekend om los van de aanbesteding een epd voor ggz te ontwikkelen. De bedrijven vinden dat bij de aanbestedingsprocedure te weinig mogelijkheden biedt voor intensieve interactie met ggz-instellingen. “In de aanbestedingsprocedure is onvoldoende ruimte voor het door ons noodzakelijk geachte overleg”, stelt een woordvoerder van Atos in Computable. “Dat is voor ons als nieuwkomers de belangrijkste reden om uit de aanbesteding te stappen.”
Overblijvers
De vereniging EPD GGZ wil bij de aanbesteding ict-partijen en leveranciers, in het bijzonder kleinere bedrijven, die nog niet gespecialiseerd zijn in zorgautomatisering de kans bieden om in te schrijven, aldus Computable. De vereniging die zestig procent van de ggz-instellingen in Nederland vertegenwoordigt, besloot tot aanbesteding via een raamcontract. Met het oog op transparantie werd gekozen om aan te besteden volgens Europese richtlijnen. In januari 2011 toetst de Vereniging EPD GGZ de epd-functionaliteiten van de zeven overgebleven inschrijvers. Halverwege 2011 moeten de definitieve leveranciers gekozen worden.