Tijdens een symposium op 1 oktober in het AMC in Amsterdam waren wetenschappers, artsen en beleidsmakers het er over eens: de Europese normen voor luchtkwaliteit zijn te slap en zelfs een gevaar voor de volksgezondheid. De normen van de WHO en de Verenigde Staten zijn veel strenger om gezondheidsschade te voorkomen.
Overheden schieten tekort in het beschermen van haar burgers, zo was de algehele conclusie.
Fijnstof
Longartsen moeten aan de bel trekken over de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit, vindt Elisabeth Bel, hoogleraar longziekten AMC en sinds kort president van de European Respiratory Society. Want er is duidelijk verband tussen longziekten en uitstoot van fijnstof. Bel: “Sommige vormen van astma hebben zelfs hun origine in luchtvervuiling. Daar moeten we dan weer nieuwe dure geneesmiddelen voor uitvinden.”
Bewustwording
Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, toonde aan dat de Europese normen voor luchtkwaliteit veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. En ze komen al helemaal niet in de buurt van de standaard van de World Health Organization (WHO). Europa is nog niet half zo streng. De artsen en wetenschappers roepen de staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu en de Nederlandse regering op om hier zo snel mogelijk werk te maken. “Maar er moet ook bewustwording komen bij gemeentes, gezondheidsinstellingen en zorgverzekeraars”, zo pleitte Renée van Snippenburg, longarts in het Diakonessenhuis Utrecht. Ze waarschuwde dat zelfs kortdurende blootstelling aan een grote hoeveelheid fijnstof al schadelijke gevolgen kan hebben.
Campagne
Ook uit het publiek klonk de behoefte aan een campagne. Die zou eigenlijk gedragen moeten worden door betrokken longartsen, vergelijkbaar met Wanda de Kanter en Pauline Dekker in hun strijd tegen de tabaksindustrie. Op het gebied van luchtkwaliteit is er de Stichting schone lucht voor iedereen, die ook het symposium in het AMC organiseerde. Een van de initiators daarvan is juist een farmaceut: Chiesi. “Als bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt op het gebied van longziekten hebben wij echt wat met lucht tenslotte”, zegt Maurits Huigen, directeur van Chiesi Nederland. “We weten als geen ander wat de effecte van vervuilde lucht op de longen kunnen zijn.”