Het Longfonds is kritisch over het initiatief van zorgverzekeraar VGZ en Maastricht UMC+ om samen longmedicijnen in te kopen. De initiatiefnemers willen zo geld besparen en orde scheppen in het overdadige aanbod. Volgens het Longfonds zijn de risico’s niet te overzien en wordt de positie van longpatiënten kwetsbaarder dan ooit.
Door te snoeien in het aanbod willen VGZ en de artsen in Maastricht de zorg verbeteren. Volgens de twee partijen gaat het om een beperkt aantal patentloze werkzame stoffen, die door fabrikanten steeds in een andere samenstelling, een andere dosering, met een andere merknaam of met een nieuw puffertje op de markt wordt gebracht. In die chaos moet orde worden geschapen, vinden VGZ en MUMC+. Bovendien levert dit naar verwachting een besparing van zo’n 100 miljoen euro op.
Met het initiatief zouden longpatiënten in Maastricht daarnaast voordelig uit zijn, omdat de gekozen longmedicijnen niet ten koste gaan van hun eigen risico. “Maar dat is een schijnsucces”, zegt directeur Hendrien Witte van patiëntenvereniging Longfonds. “De meeste mensen met een longziekte zijn sowieso hun eigen risico snel kwijt, is het niet aan medicijnen, dan wel aan andere zorg.”
Ook worden longpatiënten die nu een goed werkend medicijn hebben, volgens Witte verleid om over te stappen op een medicijn en inhalator die vallen binnen de selectie van VGZ en UMC+. “Dat lijkt op korte termijn fijn voor je eigen risico, maar is misschien niet het beste voor je gezondheid. Dat is duurkoop op termijn voor de patiënt en leidt tot meer zorgkosten.”
Risico
Wisselen is een risico, want longpatiënten moeten goed vertrouwd zijn met zowel de techniek van het inhaleren als de werking van hun medicijn. Naast de zorg over het wisselen van medicijnen en inhalatoren, heeft het Longfonds grote zorgen over beperking van medicijnkeuze. “De arts moet van goeden huize komen om af te wijken van de inkoopselectie”, verwacht Witte. “Longziekten zijn divers en veranderlijk, de gereedschapskist moet niet tekort schieten.”
Stem patiënt
Daarnaast mist het Longfonds in de Maastrichtse aanpak de stem van de patiënt: in het maken van de plannen en in de evaluatie. VGZ zou de Maastrichtse aanpak graag toepassen in heel Nederland. Grondige evaluatie op de effecten bij de patiënt op lange termijn is nodig, vindt het Longfonds, met op z’n minst een stevige stem voor de patiënt.
De komende maanden spreekt het Longfonds uitgebreid met zorgverzekeraars en zorgverleners over longmedicatie. Op 17 februari vindt een bijeenkomst plaats waar het Longfonds in gesprek gaat over de risico’s van inkoopbeleid voor mensen met een longziekte. Witte roept VGZ en Maastricht UMC+ op om met het Longfonds te spreken over de zorgen.