De officier van justitie van het parket Midden-Nederland heeft een werkstraf en een celstraf geëist tegen een 25-jarige man uit Zeist omdat hij deze zomer apotheken in Utrecht, Hilversum en Driebergen zou hebben opgelicht. Met een vervalste machtiging van een diëtistenpraktijk kon hij meer babymelkpoeder kopen dan het gebruikelijke rantsoen. Bovendien dupeerde hij de apotheken die de kosten van de poedermelk niet vergoed kregen van de ziektekostenverzekering.
Nadat in 2008 Chinese baby’s kwamen te overlijden door vergiftigde babymelk steeg de export van Nederlandse babymelk naar China. De productie werd weliswaar opgeschroefd maar hiermee werd nog niet voorzien in de grote vraag. Zodoende steeg de prijs met als gevolg dat de handel in de poedermelk niet alleen lucratief werd maar ook een crimineel randje kreeg. De verdachte man uit Zeist is hier een voorbeeld van.
Omdat veel supermarkten de verkoop hebben gerantsoeneerd tot één of twee blikken per klant, probeerde hij onder dit rantsoen uit te komen door melk op recept te krijgen bij apotheken met een vervalste machtiging van een diëtistenpraktijk. Niet alleen kon hij zo meer blikken kopen dan in de supermarkt mogelijk is, ook vergoedde de verzekeraar de kosten niet omdat dat alleen gebeurt op basis van een echte machtiging. Uiteindelijk bleven de apotheken zitten met de schade. Zeven apotheken hebben een vordering ingediend om hun schade vergoed te krijgen van de verdachte. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 2500 euro.
Zeer kwalijk feit
De officier van justitie sprak van een “zeer kwalijk feit”. De verdachte heeft misbruik gemaakt van de procedures van apotheken die uitgaan van goed vertrouwen. Ook nam hij het de verdachte kwalijk dat door zijn handelen een diëtistenpraktijk ten onrechte in een kwaad daglicht is komen te staan. Hij eiste tegen de verdachten een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 43 dagen onvoorwaardelijk, de tijd die de verdachte al in voorarrest heeft gezeten. Hij hoeft dus niet meer de cel in maar heeft nog 77 dagen op de lat staan als hij weer een strafbaar feit begaat binnen de proeftijd van twee jaar.
Daarnaast eiste de officier van justitie reclasseringstoezicht en een werkstraf van 100 uur. Ook vroeg de officier om de verdachte op te leggen dat hij de schade aan de apotheken moet terugbetalen. Dit laatste samen met de medeverdachte, die niet op de zitting was verschenen. De zaak tegen de medeverdachte zal op een latere datum worden behandeld.