Het tekort aan medicijnen in Nederland is opgelopen tot recordhoogte. In 2014 ging het om meer dan vijfhonderd medicijnen die fabrikanten niet kunnen leveren. De apothekers noemen de tekorten in sommige gevallen levensbedreigend. Dit meldt BNR op basis van cijfers van de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers.
Doorgaans is de oorzaak van tekorten dat de productie economisch niet meer rendabel is. Het gaat hierbij om medicijnen voor ernstige ziektes zoals hartaandoeningen en epilepsie, zegt Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij de KNMP tegen BNR. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot stelt maatregelen voor om te tekorten tegen te gaan. Zo zou er een ‘kritieke geneesmiddelenlijst’ moeten komen. “Als het levensbedreigend is, kan er dan geen tekort komen.” Daarnaast vindt ze dat fabrikanten veel eerder signalen moeten afgeven dat er een tekort is.
Minister Schippers (VWS) zegt in een reactie tegen BNR dat ‘de stijgende trend van geneesmiddelentekorten bekend is’. Daarom is er een werkgroep opgericht waarin alle betrokken partijen zitten en waarbij per geneesmiddel wordt gezocht naar een zo goed mogelijke oplossing. Volgens de minister zijn de gevolgen voor patiënten in Nederland vooralsnog ‘niet al te groot’.