De beschikbaarheid van cliëntondersteuning voor kwetsbare burgers is in de meeste gemeenten niet gegarandeerd. Daarmee komen de gemeenten eerdere bestuurlijke afspraken niet na. Dat constateert MEE Nederland op basis van een monitor onder de 22 MEE-organisaties.
In een brandbrief aan de Eerste en Tweede Kamer waarschuwt MEE Nederland dat veel kwetsbare burgers volgend jaar niet kunnen rekenen op de cliëntondersteuning waar ze volgens de nieuwe Wmo recht op hebben. Uit de peiling blijkt dat 63 procent van de 403 gemeenten geen afspraken hebben gemaakt met MEE over de continuïteit van cliëntondersteuning. In resterende gemeenten zijn weliswaar afspraken gemaakt, maar volgens MEE Nederland voldoet de inhoud van de afspraken op cruciale punten niet aan de Wmo 2015.
Ontslaggolf
MEE Nederland wijst ook op de gevolgen van de budgetkortingen in veel gemeenten. Hierdoor zijn de MEE-organisaties genoodzaakt reorganisaties door te voeren die gepaard gaan met honderden ontslagen. Deze ontslaggolf heeft grote gevolgen voor de continuïteit, de borging van de expertise van consulenten en de beschikbaarheid van de functie cliëntondersteuning in de desbetreffende regio’s, zo waarschuwt MEE Nederland.
Volgens MEE Nederland is cliëntondersteuning onmisbaar in een tijd waarin er als gevolg van de overheveling van zorgtaken zoveel verandert voor kwetsbare burgers. Deze laagdrempelige en onafhankelijke ondersteuning draagt bij aan zelfredzaamheid, signaleert knelpunten en voorkomt dat zij tussen wal en schip vallen.
Wirwar
Honderdduizenden kwetsbare burgers maken regelmatig gebruik van cliëntondersteuning. Zij worden ondersteund om de eigen regie te kunnen behouden in –zoals MEE het noemt- “de wirwar van gemeentelijke voorzieningen, zorgaanbod, passend onderwijs, arbeidsparticipatie, woonvoorzieningen en veranderende regelgeving”.
Alleen al voor MEE is dat een groep van minimaal 400 duizend mensen met een beperking. Op jaarbasis ziet en ondersteunt MEE gemiddeld 100 duizend cliënten. De totale hoeveelheid kwetsbare burgers die afhankelijk is van de beschikbaarheid van cliëntondersteuning is nog veel groter, omdat kwetsbare ouderen en burgers met ggz-problematiek hier ook onder vallen.
Budgetgarantie
In de brandbrief memoreert MEE Nederland dat de Tweede Kamer eerder heeft aangegeven het van groot belang te vinden dat om de functie cliëntondersteuning binnen de nieuwe Wmo te waarborgen. De staatssecretaris van VWS heeft daarom met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE Nederland bestuurlijke afspraken gemaakt. Uit de monitor blijkt volgens t MEE Nederland nu dat deze bestuurlijke afspraken niet zijn nagekomen. Daarom vraagt MEE Nederland de staatssecretaris Van Rijn onmiddellijk zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Ook hoopt MEE Nederland dat de Eerste en Tweede Kamer bij de staatssecretaris aandringen op harde budgetgarantie voor 2015 en 2016.