• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Arne van Oranje

    En de risicovereffening aanpassing uit 2017 moet teruggedraaid worden. Voor deze aanpassing werd een zorgverzekeraar gecompenseerd voor het hebben van veel chronische verzekerden en meer uitgaven dan begroot. Nu wordt er steeds minder gecompenseerd en moeten zorgverzekeraars dit zelf compenseren door gezonde en vooral jonge mensen aan te trekken die wel premie betalen maar weinig zorg afnemen. Deze gezonde jonge mensen lokken ze met polissen die een lage premie hebben en vaak op of onder de kostprijs zitten (dat is niet de premieprijs die de overheid elk jaar berekend).
    Deze budgetpolissen worden zelfs door de NZa en de zorgverzekeraars ongewenst genoemd, want het is de bijl aan de wortel van ons solidaire zorgsysteem. De toename van deze budgetpolissen zorgt er ook voor dat de vergoedingen van zorg steeds lager worden, ook voor verzekerden die een standaard natura- en restitutiepolis hebben. Ook de premiekorting door een hoger eigen risico te nemen is een onwenselijke maatregel, je krijgt maximaal 250 euro premiekorting per jaar maar je eigen risico stijgt dan naar 885 euro.
    Veel ziekenhuizen sluiten de budgetpolissen al uit van (niet kritieke) planbare zorg om de vergoedingen op peil te houden. Ook al sommige GGZ zorgaanbieders hebben deze stap genomen.
    Maar blijf vooral stemmen op VVD en D66, deze partijen zijn er zeer content mee hoe ons solidaire zorgsysteem afbrokkelt.