Niet het merk maar de prijs van geneesmiddelen moet doorslaggevend zijn voor medici om die voor te schrijven aan patiënten. Dat staat in de Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen, die de Orde van Medisch Specialisten heeft ontwikkeld. Voorzitter Frank de Grave zou maandag het eerste exemplaar overhandigen aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid), maar die zegde op het laatste moment af.
Terugdringen kosten
Met de minister was afgesproken de kosten van medicijngebruik terug te dringen. De leidraad moet daaraan bijdragen. Door onder meer de vergrijzing en de daardoor toenemende vraag naar zorg, moet er bezuinigd worden. “Iedere euro die er is in de zorg, moet zo goed en zorgvuldig mogelijk worden uitgegeven”, zei De Grave. “Mensen die het echt nodig hebben, moeten nog altijd die dure medicijnen krijgen, maar waar mogelijk moeten we kijken hoe het goedkoper kan.”
De voorzitter en voormalig minister van Defensie trekt de vergelijking met bijvoorbeeld pindakaas. “Je hebt Calvé en een huismerk. Dat scheelt enkele dubbeltjes. Nu gaat het bij medicijnen natuurlijk over hele andere zaken, omdat je het over de gezondheid van mensen hebt, maar in essentie komt onze leidraad hierop neer.”
Gigantische verschillen
Overigens gaat het bij medicijnen niet om ‘dubbeltjes’ maar om gigantische prijsverschillen, soms tot wel twintig keer zo veel. “Dat heeft met de patenten te maken. Een farmaceutisch bedrijf ontwikkelt een medicijnen en vraagt daar patent op aan. Na een aantal jaar verloopt dat patent en staat het ieder bedrijf vrij om het geneesmiddel ook te maken, tegen een vaak beduidend lagere prijs.”
De Grave erkent dat farmaceutische bedrijven daarom niet blij zijn met de leidraad. “Maar met alle respect, dat is niet ons probleem.” (ANP)