• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 6

  1. c.blankers1@kpnplanet.nl

    Bretthauer is bezig de preventieve zorg om zeep te helpen. Laat hij mooi in Oslo dit doorvoeren en zich niet met Nederland bemoeien. Hij kent Kuipers goed en denkt dat Kuipers dit gaat overnemen. Alles draait om de zorg die mensen nodig hebben. Zij die voor geleerd hebben om de mens beter te maken, moeten het ook doen anders is het alleen voor de rijken weggelegd.

  2. HW

    In 2013 werd het onafhankelijk Zwitserse onderzoeksinstituut Swiss Medical Board gevraagd om mammografie screeningen te onderzoeken. Het team van deskundigen bestond uit een medisch ethicus, klinisch epidemioloog , farmacoloog, oncoloog, wetenschapper ,advocaat en een gezondheidseconoom.

    Na een jaar van evaluatie van beschikbare gegevens werden ze steeds bezorgder over hun bevindingen . Het “bewijs” van de wereldwijde overtuigingen dat mammogrammen veilig waren en in staat zijn levens te redden ,kwam niet overeen met hun resultaten.
    Rapport: schaf mammografie screening af .
    Uit onderzoek bleek dat mammografie slechts een sterfgeval op de 1000 gescreende vrouwen kon voorkomen, terwijl er bij de andere vrouwen juist fysieke schade werd aangericht . Hun grondige herziening liet hen geen andere keuze dan te ( highlight) adviseren om systematische mammografie screening programma’s af te schaffen ( highlight) ,en een tijdslimiet te zetten op bestaande programma’s
    Kortom de voordelen wegen niet op tegen de schadelijke effecten en vrouwen kampen met psychologische stress door vals positief diagnoses.

  3. Marc

    Voorkomen is beter dan genezen is een veelgebruikt spreekwoord. Echter deze meta-studie laar zien dat dit een paradox geeft. Uit eerder onderzoek gedurende de afgelopen jaren is telkenmale eenzelfde conclusie naar voren gekomen. Grootschalig preventief screenen geeft geen gezondheidswinst of terugdringen van . De kosten daarentegen zijn enorm. Alleen het grootschalig screenen op darmkanker kost ongeveer 892 milioen Euro, de andere screenings zullen wel in eenzelfde order van grootte liggen qua bedragen. De vervolgkosten van aanvullend onderzoek niet meegenomen. Waarom doorgaan met dit soort screeningsinstrumentarium? Zet meer in op voorlichting en leefwijze.

  4. H van Dijk

    Niet alles is met leefwijze te voorkomen. Mijn man is 6 jaar geleden gediagnosticeerd met darmkanker n.a.v. de test. Gelukkig op tijd erbij en nu 6 jaar verder hoeft hij niet meer terug te komen. Een bevolkingsonderzoek moet voor een ieder beschikbaar blijven!

    • HW

      Mijn vrouw is in 2000 na ( zelf onderzoek ) met borstkanker.
      Na de geprotocolleerde ( nog steeds ) aanpak . 20 jaar geleefd met eigen aanpak . Helaas voor de 2e maal getroffen door Glioblastoma . En dat is wetenschappelijk zeker nog een brug te ver , in de huidige westerse gezondheid denkende geprotocolleerde visie en aanpak . De mogelijke schade door bestraling etc. in z’n algemeenheid is de strohalm wat over blijft .