• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Jorrit Stroosma

    Zolang er met omzetplafonds de rem gezet wordt op het volledig kunnen inzetten van de behandelcapaciteit bij GGZ zorgaanbieders verandert er niks, niet aan de wachtlijsten en niet aan het werkplezier bij de behandelaren.
    We moeten naar een systeem waar een zorgaanbieder een budget naar behandelcapaciteit krijgt om iedereen, ongeacht waar ze verzekerd zijn, te kunnen behandelen.
    MIND tracht in een compleet verziekt systeem om de mens die hulp zoekt op plaats 1 te zetten, waar VWS/NZa/zorgverzekeraars en de middel en grote GGZ zorgaanbieders alleen maar aan het kibbelen zijn over geld.
    En ondertussen lopen de behandelaren bij deze GGZ zorgaanbieders massaal weg omdat het werkplezier al jaren vergalt wordt door de beleidsmakers van de overheid, zorgverzekeraars en eigen management. En blijkbaar willen of kunnen ze dat niet inzien door een veelvoud aan factoren en belangen.

  2. berg7600

    Lees ook: verbied wachtlijsten in de GGZ in Zorgvisie door Gerard van den Berg, aug 2022

  3. Peter Koopman

    “Zorg”-bemiddeling door leken, in dienst van de verzekeraar, moet beter stelt MIND. Nu is “Zorg” een containerbegrip, dat vooral herkenbaar is als naam van de VWS begroting. Bemiddelen bij “verwijzing naar GGZ” is een kostenverhogende “AAN de zorg” activiteit terwijl het “IN de zorg” budget haar grens heeft. Door de verzekeraar hierop aan te spreken neemt de kans op verminderen van GGZ budget daardoor toe. De oplossing via IZA is verminderen van “niet-passende” zorg, maar de huidige onduidelijkheid van dat containerbegrip zal eveneens niet door leken bemiddeld kunnen worden. Blijft over: het “oude” verwijzing systeem IN generieke individuele gezondheidszorg ( 1e lijn ) naar oa 2e lijns GGZ hierop aan te spreken. Daar worden algemeen maatschappelijk welzijnswerk/ gemeentelijke service, bedrijfsmaatschappelijk werk, enz. onderscheiden van vraag naar professioneel 2e lijns zorg voor gezondheid ( oa GGZ ). En de GGZ toetst deze verwijzing en zoekt het inhoudelijk meest passend aanbod IN de zorg. Toch?