De sterfte na alvleesklieroperaties in Brabant en Noord-Limburg is enorm afgenomen na concentratie van de ingrepen in een klein aantal ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid en een chirurg-oncoloog van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis.
Daling sterfte
Enkele jaren geleden overleed nog 24 procent van de patiënten die een operatie ondergingen. Sinds in 2005 werd besloten dat alleen nog gespecialiseerde artsen met gespecialiseerde teams de operaties mochten uitvoeren in drie geselecteerde ziekenhuizen in het zuiden, is de sterfte gedaald naar vier procent.
Verbeterde kansen
Volgens de onderzoekers blijkt dat de overlevingskansen van patiënten sterk verbeteren als de ingreep alleen wordt uitgevoerd door mensen die zeer ervaren zijn en onderling goed op elkaar zijn ingespeeld. Alvleesklieroperaties staan te boek als complex en gevaarlijk.
De ziekenhuizen waar de operaties worden uitgevoerd zijn het Catharina, het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Zorgen om omzet
De overheid wil dat ziekenhuizen zich in de toekomst specialiseren in bepaalde ziekten, en niet meer zoals nu het geval is, alle ziekten behandelen. Door deze specialisaties zou de kwaliteit van de behandelingen fors kunnen stijgen. Patiënten hebben zo betere overlevings- en genezingskansen en de maatschappij bespaart zich veel geld. De specialisaties liggen gevoelig in de ziekenhuiswereld. Directies zijn bang om omzet te verliezen. (ANP)