• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

 1. Peter Koopman

  Pas op de plaats met beddenvolume in “verpleeg-“huizen om kwaliteit te bevorderen is goede zaak. Het roer moet om: hospitaliseren als indicatie is zwaar middel. En in de verpleegkundige zorgverlening mag door kwantitatieve overwegingen geen verdere verdunning plaatsvinden. Het is goed om naast voldoende inhoudelijke aandacht voor de “V” van VWS ook de “W” in de beschouwingen blijven te betrekken. Een “eigen onderdak” is een groot goed en de Nederlandse Thuiszorg is, naast brede Welzijnszorg, tot veel in staat. Ervaringen van patiënten en familieleden, ook van verpleegkundigen, uit de GGZ en GHZ inzake dehospitaliseren laten dit zien. Wat overblijft voor “verpleeg-“huizen moet aanvullend zijn en blijven op nabije mantel- en professionele zorg aan huis. Appel op eigen “restcapaciteit” biedt vaak meer en verrassende mogelijkheden. En er gaat weinig boven “ zelf doen!”, De toekomstige kwantitatieve pas op de plaats moet echter gelijk op gaan met versteviging van zorg rondom en aan huis. Wijkverpleegkundigen zijn goed in staat om zowel de V en de W te beschouwen. Ook hier geldt besluitvorming “ niet over ons, maar met en door ons”, toch?

 2. Pieter Hermsen

  Op zichzelf natuurlijk nooit een doel, meer verpleeghuisplaatsen. Maar ik zou het van bestuurlijke wijsheid getuigen je te baseren op feiten en ambitie. Verdubbeling van het aantal kwetsbare ouderen is een feit. Veel minder beschikbare medewerkers ook. Maar we weten ook dat ondertussen niemand zonder echte noodzaak naar een verpleeghuis komt en we zo thuis mogelijk de zorg invulling geven. En alternatieven graag daar werken we keihard aan. Maar laten we dit gesprek met gevoel èn kennis voeren en niet zomaar stellen dat meer verpleeghuis plaatsen niet aan de orde zijn. We hebben ook nu veel last van eerder beleid wat slechts gevoerd werd op basis van kosten. Oud collega Conny Helder weet dit als geen ander

 3. Koos Dirkse

  Wat een beleid weer! De minister staat, net als de collegae, buiten de werkelijkheid. Langer thuis wonen is in veel gevallen geen optie! Overdag aandacht, maar s-nachts een probleem.
  Woon-zorgcentra m, waar deze mensen aandacht krijgen en goed verzorgd worden dat is de oplossing! Ik ga door met de opzet hiervan, zonder enig winstbejag, zonder een overvloed aan managers en gericht op het welzijn van de patiënt en niet op afvinklijstjes! Desnoods zonder overheid!

  Het kabinet ‘kijkt naar mogelijkheden voor vermindering van de administratielast’ waar zorgverleners nu een derde van hun werkdag aan kwijt zijn.
  Het kijkt…. Het is toch een grof schandaal dat een derde van het zorggeld naar administratie toe gaat, omdat het management niet weet wat zorgverleners doen!
  Wordt tijd voor grote verandering!

  • Peter Koopman

   Even “pas op de plaats”: Een van de opties naast thuis blijven wonen: voor alleenstaanden en/of partners samen: “beschermende” woonvormen met beperkt hulpaanbod ( onderdak, schoonmaak, horeca service, alarmering, zorghulp niveau 2 ). Een en ander in samenwerking met gemeente en uit te breiden -op individuele maat- vanuit bijv. de thuiszorg wanneer ook indicatie voor verzorgende IG of verpleegkundige zorg bestaat ( psychosociale en/of somatische zorg enz.).

 4. Maria

  De wachtlijsten zijn nu al dramatisch lang,vele mantelzorgers zwaar overbelast.Onnodige ziekenhuisopnames ,verkeerde bed problematiek, zelfs opnames in Hospice met verkeerde indicatie huisartsen weten vaak het vaak ook niet meer .Thuiszorg is al overbelast .
  Wat betreft personeelstekort begin als bestuurder eerst eens verzorgenden beter te betalen, arbeidsomstandigheden te verbeteren, af van die kleine contracten waar je wel 7 dagen per week beschikbaar voor moet zijn enz.
  De zorg is kapot gemaakt , jongeren pikken het niet meer en ouderen verlaten het vak.Bejaardenhuizen terug , vele waaronder mijn moeder van 96 zou daar dolgraag naar toe gaan.Zit nu eenzaam in veel te groot huis.