Het huidige griepvaccin biedt zeer waarschijnlijk geen bescherming tegen het Mexicaanse griepvirus. Daarom raadt het NHG huisartsen af om dit vaccin te gebruiken. NHG zegt dit in een ‘update voor de huisarts bij vragen over Mexicaanse griep.
Antillen
Minister Klink heeft uit voorzorg voor ruim 30 procent van de bevolking van de Nederlandse Antillen en Aruba Tamiflu beschikbaar gesteld, om mogelijke verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan.
Mondneusmaskers
Het NHG geeft verder in haar update aan dat er geen eenduidig bewijs bestaat dat mondneusmaskers bescherming bieden aan de algemene bevolking en raadt dit dan ook af, meldt medNet.
Pandemische fase
Inmiddels kent de Wereldgezondheidsorganisatie 21 landen, waaronder Nederland, die kampen met de Mexicaanse griep. Een kleine elfhonderd mensen hebben de nieuwe ziekte tot nog toe gekregen en 27 mensen zijn overleden door het virus. Mexico is verreweg het zwaarste getroffen, met 26 doden op 727 besmettingen. De griep lijkt in Mexico over zijn hoogtepunt heen te zijn; het aantal nieuw gevallen neemt af. De WHO heeft de pandemische fase inmiddels verhoogd van 4 naar 5, omdat een blijvende verspreiding is vastgesteld. Voor Nederland heeft de verhoging geen gevolgen voor de geldende aanpak.
Azië
Het eerste Aziatische geval van mens-op-mensbesmetting van Mexicaanse griep is dinsdag vastgesteld in Zuid-Korea. Een 44-jarige non had het griepvirus opgelopen, nadat zij een andere non (51) van het vliegveld had opgehaald die de nieuwe variant van het H1N1-virus onder de leden had. De 51-jarige katholieke zuster kwam net terug uit Mexico.