Het Vlietland ziekenhuis heeft bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) aangeklopt voor een oplossing van de acute financiële problemen. De raad van bestuur en raad van toezicht van het Vlietland ziekenhuis willen deze week een noodplan afronden dat moet voorkomen dat het ziekenhuis verder in de rode cijfers raakt. Doel is om de exploitatie nog dit jaar sluitend te krijgen.
Miljoenenverlies
Volgens Zorgvisie lijdt het ziekenhuis maandelijks 1,2 miljoen euro verlies. Zorgvisie beroept zich hierbij op een intern schrijven. De raad van bestuur doet geen mededelingen over de hoogte van de verliezen, maar volgens welingelichte bronnen is het miljoenenbedrag “niet ver bezijden de waarheid”.
Balans
De kern van het probleem schuilt in het feit dat het Vlietland te weinig patiënten behandelt om de dure, nieuwe voorzieningen te bekostigen. “Na vijf maanden in de nieuwbouw merken we dat de processen nu nog niet efficiënt genoeg lopen”, aldus de raad van bestuur in een persverklaring. “Dit resulteert in het feit dat het aantal patiënten, dat behandeld wordt in ons ziekenhuis, niet in verhouding staat met het kostenniveau. Het ziekenhuis was zich terdege bewust dat er aanloopproblemen zouden zijn als alle medewerkers in een nieuwe situatie hun werkzaamheden moeten opstarten. Het is echter nu de hoogste tijd om processen aan te scherpen en meer balans te krijgen in inkomsten en kosten.”
Dure erfenis
Daarnaast is het ziekenhuis opgescheept met de dure erfenis van het problematische nieuwbouwtraject. Door technische mankementen aan de fundering kwam de nieuwbouw dertig miljoen euro duurder uit dan begroot. Daarbij zit het Vlietland op de oude locatie met een waardeloos stuk grond. Nu de beoogde nieuwe eigenaar geen krediet krijgt, dreigt het ziekenhuis volgens Zorgvisie 18 miljoen euro mis te lopen loopt. Dit heeft weer een negatief effect op de kredietpositie van het ziekenhuis: zonder garantiestelling wil de huisbankier geen nieuwe kredieten beschikbaar stellen.
Troubleshooter
Het Vlietland heeft in de persoon van interim-bestuurder Anne van der Heyden een troubleshooter aangetrokken. De oud-bestuurder van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam richt zich op het aanpakken van de exploitatieproblemen. Of er mensen moeten worden ontslagen, wil het ziekenhuis niet kwijt. Volgens Zorgvisie is er een vacaturestop ingesteld. Ook zouden tijdelijke krachten geen contractverlenging krijgen.