De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil de vergoeding voor dure geneesmiddelen verbeteren. In 2007 zijn de kosten van dure geneesmiddelen in ziekenhuizen met bijna twintig procent gestegen. Dit betekent dat de eigen bijdrage van ziekenhuizen is opgelopen tot zestig miljoen. Dat blijkt uit de monitor Dure Geneesmiddelen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
Hogere stijging dan gemiddeld
Volgens de NVZ blijkt uit een steekproef dat de kosten in 2008 tevens met twintig procent zijn gestegen. Dit komt door een toename van het aantal patiënten dat deze medicijnen nodig heeft. De stijging is volgens de brancheorganisatie hoger dan de gemiddelde stijging van de totale ziekenhuisuitgaven.
Einde aan discussie maken
De door de minister van VWS ingevoerde verhoging van de vergoeding naar tachtig procent in 2006 is slechts eenmalig geweest. De NVZ voorziet een verdere kostenstijging en vreest bezuinigingen. De brancheorganisatie houdt rekening met een lastenverdubbeling in 2010 ten opzichte van 2006. De NVZ stelt daarom een volledige vergoeding voor. “Met deze maatregel komt een einde aan discussies over vermeende onderbehandeling als gevolg van financiële tekorten, wordt de patiëntenzorg veiliggesteld en worden de lasten voor de ziekenhuizen gefixeerd op het niveau van 2006.”