• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Peter Koopman

    Prof. dr. Nynke Boonstra, verpleegkundig specialist GGZ, in Utrecht benoemd bij geneeskunde/psychiatrie. Dit is een belangrijk historisch feit voor de GGZ Verpleegkunde (*) in Nederland! Zowel patiëntenzorg, wetenschapsontwikkeling als onderwijs komen in deze benoeming bijeen.
    Toen de driejarige specialistenopleiding (GGZ VS te Utrecht) ook met een “klas” reeds academisch gevormde verpleegkundigen begon, was dit nog niet in zicht. Inmiddels zijn er reeds 1447 verpleegkundig specialisten GGZ in het register opgenomen ( zie BIG cijfers ), waarvan een toenemend aantal ook reeds gepromoveerd is. Veel feiten over de geschiedenis van het beroep psychiatrisch verpleegkundige (1830-1980), zijn verwerkt in het historisch proefschrift “Gekkenwerk” van Dr. Cecile Aan de Stegge en ook over de start van verplegingswetenschap in Maastricht ( 1980 ) is te lezen op de website “canonverpleegkunde.nl”. Het recente boek van Rob van der Peet “Van verpleegster tot verpleegkundige” geeft informatie over de geschiedenis van wettelijke basis van dit beroep (1921-2021), Maar in “Florence 2.0” ( http://www.ggzvs.nl ) lezen we over de eigen bakermat van het wettelijk erkend specialisme “GGZ Verpleegkunde” in Nederland en de betreffende verpleegkundig specialistenopleiding op Masterniveau, GGZ VS. De eerste hoogleraar GGZ Verpleegkunde in Nederland was Prof. Dr. Berno van Meijel, ( startte als lector in 2003 en werd later benoemd tot hoogleraar aan het VUmc- mede mogelijk gemaakt door Parnassia – en werkt nu bij het Amsterdam UMC, afdeling Psychiatrie. Hij is in Nederland wegbereider op dit wetenschappelijk gebied. Prof, dr. Peter Goossens werkt in de praktijk ( speciale kliniek bipolaire stoornissen te Deventer ) en ook als hoogleraar te Gent ( B ). En er zijn inmiddels ook lectoren in dit specialisme, zoals dr. Bauke Koekkoek, verpleegkundig specialist GGZ ( Pro Persona ), die combinatiefuncties vervullen.
    (*) Het betreft de “brede” GGZ Verpleegkunde, waartoe naast de POH ggz, psychiatrische ambulante en klinische zorg, ook verslavingszorg, forensische ggz, verstandelijk gehandicaptenzorg en psychogeriatrie kan worden gerekend.