• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Jorrit Stroosma

  Wachtlijsten in de GGZ worden alleen kleiner als de budgetten groter worden en de tarieven hoger. Maar de zorgverzekeraars doen juist het tegenovergestelde en laten de budgetten niet of nauwelijks stijgen en de tarieven gaan ook mondjesmaat omhoog.
  De wachtlijsten zullen niet slinken als de zorgverzekeraars deze kruideniersmentaliteit aanhouden binnen de zorg.
  krui·de·niers·men·ta·li·teit (de; v)
  1. bekrompen, kleingeestige mentaliteit

  • Duurenf

   Bij Zilveren Kruis hebben we hier onderzoek naar gedaan en in de regio’s waar wij met andere partijen samenwerken om de wachtlijsten te verminderen, blijkt dat er geen verband is tussen wachtlijsten en de gemaakte afspraken. Veel instellingen halen de afgesproken zorgbudgetten niet en zien we ook dat er minder cliënten geholpen worden. Het onstaan van wachtlijsten is een complex probleem, waarbij gebrek aan financiële middelen er een van is, maar dat het waarschijnlijker is dat er onvoldoende personeel beschikbaar is over de hele keten (dus ook richting sociaal domein) waardoor de hele keten verstopt raakt. Het is een probleem dat we met alle spelers in een regio moeten zien op te lossen.

 2. Jorrit Stroosma

  @Duurenf
  Dat GGZ zorgaanbieders niet aan hun omzetplafond komen is omdat ze dat niet durven, ga je er overheen dan wordt het rücksickloss teruggevorderd én blijf je er jaar na jaar onder, omdat je veilig speelt, wordt je omzetplafond verlaagd waardoor je nog minder zorg moet gaan leveren om onder het omzetplafond te blijven.
  Eén van de belangrijkste oorzaken van de wachtlijsten zijn de omzetplafonds, hierdoor zit er een rem op het leveren van zorg. Je kunt het handelen van de zorgverzekeraars vergelijken met het spelletje wat de OPEC landen spelen met de olie en gas, ze verlagen kunstmatig de productie waardoor de prijzen stijgen van olie en gas vanwege het marktmechanisme van vraag en aanbod. Alleen verlagen de zorgverzekeraars de omzetplafonds en de tarieven waardoor de gecontracteerde GGZ zorgaanbieders niet op volle capaciteit draaien, waardoor zorgaanbieders voor de weg van de minste weerstand kiezen en dat is behandelen van mensen met niet complexe klachten en aandoeningen waardoor je wel geld verdient maar niet boven het plafond uitkomt.
  En zo gaat de spiraal maar door naar beneden.