• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Koos Dirkse

  “Je kunt de bladeren van een boom blijven poetsen. Maar als de wortels aangetast zijn, zullen ze nooit gaan glanzen!”

  Men blijft kosten wat kost de DBC’s aanpassen om geen gezichtsverlies te hebben. Het systeem is ingewikkeld, fraudegevoelig en kosten opdrijvend!
  In 2005 werd dit verafschuwde systeem ingevoerd door de VVD en bevatte circa 500 codes. Binnen twee jaar kwamen er 33.000 codes bij. Dit bleek niet te werken. Daarom heeft men in 2012 DOT (DBC op weg naar Transparantie) ingevoerd. Werkte niet.
  Nu verzint men van achter een bureau weer wat nieuws, dat vele miljoenen zorggeld zal gaan kosten. En ook dit zal niet gaan werken!
  Alle moderne landen om ons heen, inclusief de VS en Australië gebruiken DRG’s (Diagnose-Relatie-Groepen). Dit werkt en had Nederland zo op kunnen aansluiten, maar moest weer zo nodig wat anders verzinnen! ‘DBC beheerst de kosten!’, zoals de beleidsvoerders aangeven. Kostte het vervangen van een heup vóór de invoering van de DBC’s rond de vijfduizend euro (met 10 ligdagen); nu kost dit het viervoudige (en de volgende dag mag men naar huis)!
  En dan te weten, dat vrijwel alle zorgverleners dit systeem verafschuwen! Maar ja, daar wordt niet naar geluisterd. Die moeten er alleen mee werken! En de patiënt betaalt het gelach!

 2. zorg

  Geweldige reactie van de heer Dirkse .
  Deze visie zou breed moeten worden uitgedragen in de media .
  Maar helaas daar heeft men het druk met klimaat ,stikstof , corona etc . Het NL volk worden bijna om het uur geïndoctrineerd met deze agenda . Dit zorgmodel 2006 hangt als een molensteen om ieders nek. Een tweedeling in betaalbaarheid al onbeheersbaar als gevolg . Bij het jaarlijkse circus van de premie druk wordt al snel de “vergrijzing”,s kaart gespeeld .
  Dit alles mede mogelijk gemaakt door de de VVD

 3. kittrik

  “Facultatieve Prestatie”, alleen de náám al, past in het liberale denken van het kabinet. Ik vrees het ergste voor de zorg. Stop met die onzin en noem het varkentje bij zijn naam. De regie van dit initiatief zou bij het zorgveld moeten liggen en niet bij NZa.