De tarieven voor orthodontie gaan met ruim een derde omlaag. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag bekendgemaakt. De verdiensten van orthodontisten en tandartsen met een orthodontiepraktijk staan niet meer in verhouding tot de kosten die zij maken, stelt de NZa.
Onderbouwing besluit
De NZa besloot al in 2007 de tarieven voor orthodontie te verlagen, maar kreeg van de rechter opdracht dat besluit eerst beter te onderbouwen. Nader onderzoek heeft volgens de NZa opnieuw uitgewezen dat verlaging van de tarieven de betaalbaarheid van de mondzorg ten goede komt. De tarieven voor complexe orthodontische zorg, zoals bij schisis (open gehemelte), blijven buiten schot. Die zijn twee jaar geleden verhoogd, omdat de vergoedingen die toen golden de kosten niet dekten.
Uitzonderingen
De NZa bekijkt nog of ook een uitzondering moet worden gemaakt voor de zorg voor speciale patiëntengroepen, zoals kinderen met een verstandelijke handicap, autisme of ADHD. Sommige tandartsen en orthodontisten hebben aangegeven dat die door lagere tarieven in het gedrang kan komen. De NZa doet voor 1 januari 2011 onderzoek naar deze patiëntengroepen en stelt indien nodig een aangepast tarief vast.
Kritiek brancheorganisaties
De Vereniging van Orthodontisten (VvO) en de tandartsenvereniging NMT vrezen dat door de tariefverlaging beugels alleen nog met verlies kunnen worden geplaatst. Zeker een op de vijf orthodontisten zal daarom zijn praktijk sluiten en de helft van de tandartsen stopt met orthodontie, voorspellen de brancheorganisaties.
Oplopende wachttijden
“De NZa raakt met haar beleid 40.000 kinderen”, stellen VvO en NMT in een verklaring. “De wachttijd voor orthodontische zorg zal in enkele jaren snel oplopen. Als gevolg hiervan zullen meer kindergebitten in Nederland langer scheefgroeien. Voor veel kinderen is het dan te laat om nog op eenvoudige wijze hun gebit te corrigeren.” (ANP)