De tarieven voor de kindergeneeskunde gaan per 1 juni van dit jaar met gemiddeld 35 procent omhoog. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit naar aanleiding van onderzoek naar de actuele kostprijzen.
Voorheen waren de tarieven voor kindergeneeskunde gebaseerd op algemene kostprijzen van ziekenhuizen. Nu heeft de NZa voor het eerst de beschikking over specifieke kostprijzen voor de kindergeneeskunde. Een van de redenen dat de kosten in de kindergeneeskunde hoger liggen, is dat kinderen intensievere verzorging vragen.
Stijging kostentarieven
Daarnaast heeft de NZa de kostentarieven van een aantal dbc-zorgproducten aangepast, nadat ziekenhuizen hun kostprijzen over 2012 opnieuw konden aanleveren. Deze kostprijzen zijn verwerkt in de tarieven die vanaf 1 juni 2014 gelden. Gemiddeld stijgen de kostentarieven met 4 procent, omdat ziekenhuizen de behandelingen die zij uitvoeren beter hebben geregistreerd. Het gaat om het deel van de ziekenhuiszorg waarvoor de NZa maximumtarieven bepaalt, zoals transplantatiezorg en klinisch genetisch onderzoek. Dit deel omvat 30 procent van de omzet van ziekenhuizen.
Aanpassing tarieven
De NZa heeft bij hoge uitzondering de tarieven gedurende het jaar aangepast, omdat zowel ziekenhuizen als verzekeraars het ermee eens waren om de tarieven te verhogen. Hiermee komt de NZa tegemoet aan de bezwaren van ziekenhuizen tegen de tarieven van 2014. Vorig jaar besloot de NZa tot een korting op de ziekenhuistarieven die volgens de NVZ zou leiden tot een verlaging van de gereguleerde tarieven met ruim 200 miljoen euro.