President Obama wil de kosten van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten in tien jaar met 2 biljoen dollar (bijna anderhalf biljoen euro) terug dringen. De kostenreductie in de zorg maakt deel uit van een bredere fiscale herstructurering.
Belanghebbenden
Uitgangspunt van Obama’s plannen is het weer toegankelijk maken van de zorg. Ongeveer 46 miljoen Amerikanen hebben geen ziektekostenverzekering. Volgens regeringsfunctionarissen in Washington heeft Obama over zijn plannen overeenstemming bereikt met zes organisaties die de belanghebbenden vertegenwoordigen: de verzekeringsmaatschappijen, de artsen, de ziekenhuizen, de farmaceutische fabrikanten en de werkers in de gezondheidszorg. Als de plannen worden verwezenlijkt, zouden gezinnen ongeveer 2500 dollar per jaar aan ziektekosten kunnen besparen.
‘Gevaarlijke weg’
Bij de presentatie van zijn plannen stelde Obama dat “wij niet op dezelfde gevaarlijke weg kunnen blijven voortgaan die wij zoveel jaar al hebben bewandeld. De kosten zijn niet meer beheersbaar”. Volgens de president is de hervorming van de gezondheidszorg niet “een luxe die wij kunnen uitstellen, maar een noodzaak waarmee wij niet kunnen wachten”. Zelfs als de plannen worden uitgevoerd, zullen de kosten van de gezondheidszorg met rond 7 procent per jaar stijgen. Dat is aanzienlijk hoger dan de inflatie die in de komende tien jaar wordt verwacht.