De recoveryverpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten die in november een kort geding aanspanden tegen hun werkgever, zijn door de rechter bij de rechtbank in Den Bosch niet in het gelijk gesteld.
Eisen ok-personeel
De OK-medewerkers van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland stapten eind november naar de rechter, omdat zij de werkdruk onverantwoord hoog vonden. Zij wilden hiermee hun werkgevers dwingen in overleg te gaan over de werkdruk. Het convenant dat de ziekenhuizen hebben gesloten om de arbeidsmarkt te verbeteren, treft volgens het ok-personeel zijn doel niet. Daarom wilden de medewerkers dat het tijdelijk ongedaan gemaakt zou worden. In het convenant hebben de ziekenhuizen onderling afgesproken geen personeel bij elkaar weg te lokken en meer personeel op te leiden. Verder eisten de ok-medewerkers de wervingspremies en andere opgebouwde rechten terug.
Geen noodzaak tot kort geding
De rechter wilde het convenant niet tijdelijk buiten werking te stellen. Bijzijn meldt dat de rechter de financiële en arbeidsrechtelijke gevolgen van het convenant voor de medewerkers “niet dermate onoverkomelijk” achtte, “dat daarover spoedeisend in een kort geding besloten moet worden”.
Onhoudbare werksituatie
De onhoudbare werksituatie wordt in veel operatiekamers onnodig verlengd met deze uitspraak, stellen de beroepsverenigingen. Woordvoerder van verschillende beroepsorganisaties Fred Lam zegt in Bijzijn: “De rechter onderschat de effecten van het convenant. Recent kregen we weer te horen dat medewerkers van 57 jaar en ouder plotseling weer nachtdiensten van 13 uur moesten gaan draaien. Dat staat in schril contrast met de uitspraak van de rechter in het vonnis dat bestaande afspraken ongemoeid worden gelaten.”
In hoger beroep
Lam zegt dat de beroepsverenigingen “zullen blijven vechten tegen dergelijke misstanden”. Op korte termijn besluiten ze al dan niet in hoger beroep te gaan. De kans daarop acht Lam vrij groot.