De inkomens van de gemiddelde medisch specialist liggen volgens de Orde van Medisch Specialisten ‘echt beduidend’ lager dan wordt voorgesteld in het onderzoek van het Financieele Dagblad. Daarnaast past volgens de overheid in sommige gevallen een dergelijk hoog inkomen.
Geen grootverdieners
Honderden medisch specialisten die in loondienst zijn bij academische ziekenhuizen, verdienen veel meer dan het norminkomen van 188.000 euro, concludeert het FD. Specialisten in loondienst zijn echter geen grootverdieners, stelt de Orde. Nog geen twee procent van de universitair medisch specialisten komt ‘net’ boven de toekomstige inkomensnorm voor bestuurders in de publieke sector, reageert de vereniging.
Beleid overheid
Daarnaast wijst de Orde op een brief van demissionair minister Ab Klink van VWS waarin deze aangaf dat functionarissen vanwege specialistische kennis, buitengewoon talent of (internationale) marktwaarde een hoger inkomen kunnen ontvangen dat de hoogst leidinggevende of bestuurder. Oftewel, de inkomens passen binnen het beleid van de overheid, stelt de Orde.
Wopt-bedragen versus normbedragen
Ziekenhuizen zijn volgens de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (Wopt) verplicht inkomens boven 188.000 euro openbaar te maken. De Orde waarschuwt dat dit bedrag niet gelijk is aan het normbedrag. “In de Wopt worden bijvoorbeeld ook meegenomen de pensioenafdracht en belaste voorzieningen. Het normbedrag moet met ongeveer dertig procent worden verhoogd om te kunnen vergelijken met het WOPT bedrag. Dit heeft het FD helaas niet gedaan”, aldus de Orde.
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema’s ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community ‘Participatie en Gezondheid’.