De Osteoporose Stichting, die voorlichting geeft over de ziekte, heeft de relatie met de patiëntenorganisatie Osteoporose Vereniging beëindigd. Dit omdat het ministerie van VWS eist dat de twee organisaties hun activiteiten en geldstromen scheiden nadat rumoer was ontstaan over onder meer declaraties van oud-directeuren Liesbeth de Boer en Carla Suijkerbuijk. Eind juni hebben zij hun adviesfunctie bij de organisaties abrupt neergelegd. Dat meldt Trouw.
Verhoudingen onder druk
De breuk is nodig, omdat anders de jaarlijkse subsidie van het fonds PGO aan de patiëntenorganisatie van ongeveer 80.000 euro vervalt. De verhoudingen tussen het fonds PGO en de twee organisaties staan al langer onder druk. Het fonds overlegt alleen nog met het bestuur van de vereniging, omdat de oud-directeuren, beiden voormalig artsenbezoeksters van farmaceut Wyeth, van zowel de vereniging als de stichting er een bijzonder declaratiegedrag op nahielden. De Boer en Suijkerbuijk vormden gezamenlijk de tweekoppige directie van zowel de vereniging als de stichting.
Hoge declaraties door directie
In 2007 kwamen de hoge declaraties van de oud-directeuren, die beiden ook secretarissen van de besturen waren, aan het licht. Zo declareerden zij ongeveer 10.000 euro per maand aan uren. Declareren op uurbasis werd toegestaan door de besturen van de organisaties. Suijkerbuijk heeft in 2004 ongeveer een ton ontvangen. Volgens de goede doelen-branche mocht zij 55.000 euro aan salaris ontvangen. De Boer kwam tussen april en december 2004 al tot een bedrag van 82.000 euro. Suijkerbuijk woont overigens sinds 2004 in de Verenigde Staten.
Financiële steun van farmaceuten
Daarnaast bleken beide organisaties jarenlang marketingbelangen van fabrikanten van middelen tegen botontkalking te hebben behartigd. De stichting heeft financiële steun ontvangen van farmaceutische bedrijven, maar heeft hierover geen verantwoording afgelegd. In 2004 heeft een fabrikant bijvoorbeeld betaald voor berichtgeving over een nieuw geneesmiddel door Coen Netelenbos, voorzitter van de Osteoporose Stichting. Dit ‘sponsorgeld’ werd volgens Trouw vooral gebruikt voor de declaraties van de directeuren. Hierop hebben de farmaceuten hun bijdragen stop gezet.
Abrupt vertrek van adviseurs
De Boer en Suijkerbuijk zijn eind juni opgestapt bij de vereniging. Vorig jaar verruilden zij hun directeursfuncties nog voor adviseursfuncties bij de vereniging en stichting. Nu schrijft het verenigingsbestuur aan de leden dat De Boer en Suijkerbuijk zijn vertrokken zonder overdracht van activiteiten en werkzaamheden. Voorzitter Marianne van der Zalm van de vereniging reageert in Trouw verontwaardigd op het vertrek van De Boer en Suijkerbuijk. “Wij zijn voor een voldongen feit geplaatst. Ik vind dit een niet erg professionele handelwijze. Wij hebben een verantwoordelijkheid naar onze leden toe. Wij gaan gewoon door.”
Landelijke informatiedag afgelast
Sinds de oprichting van de vereniging in 1993 zijn de twee organisaties nauw met elkaar verbonden. De vereniging heeft 2.000 leden en 300 donateurs. Volgens Trouw heeft de stichting het kantoor in Den Bosch verruild voor een vestiging in Breukelen, de woonplaats van De Boer. De patiëntenvereniging heeft de landelijke informatiedag over osteoporose afgelast vanwege de breuk. Lees verder over de achtergrond van de affaire in De Verdieping van Trouw.