De Nederlandse overheid heeft zorginstelling Meavita moedwillig failliet laten gaan om de noodlijdende thuiszorg duidelijk te maken dat falende bedrijven niet op steun hoefden te rekenen. Dat zegt Charles Laurey, de laatste bestuursvoorzitter van de zorginstelling, in een interview met NRC Handelsblad. Faillissement had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse zorgautoriteit financieel was bijgesprongen. Dat dat niet gebeurd is, heeft volgens Laurey meer te maken met de groeiende maatschappelijke afkeer tegen mega-zorgconcerns, dan met de financiële stand van zaken van Meavita.
Meavita binnen twee jaar bankroet door eigen chaos
Het ministerie van Volksgezondheid wijt het faillissement aan Meavita zelf. Het door fusies razendsnel gegroeide concern, met 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers, verkeerde in de twee jaar van zijn bestaan financieel en organisatorisch in voortdurende chaos. Het op een na grootste Nederlandse zorgbedrijf begon als fusie van kerngezonde zorgbedrijven. Na anderhalf jaar was het eigen vermogen verdampt en stapelden de verliezen zich op met miljoenen per maand, alsdus het NRC.
NZa wijst steun af
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wees de gevraagde steun van 22 miljoen eind november af omdat een handtekening ontbrak. Deze formaliteit vaststellen duurde drie maanden, terwijl het water aan de lippen stond bij Meavita. Volgens Markensteyn was een faillissement niet nodig geweest. Toenmalig NZa-voorzitter Frank de Grave zou volgens Markensteyn tot een lening bereid zijn geweest.
Bestuurlijke conflicten jagen Meavita op hoge kosten
Uit de reconstructie van Skipr blijkt dat bestuurlijke conflicten binnen de top van Meavita een van de factoren is geweest die heeft bijgedragen aan de uiteindelijke ondergang van het concern begin dit jaar. Betrokkenen spreken in dit verband van een sfeer van angst en wantrouwen, die in de vorm van een hoog ziekteverzuim zijn weerslag op de werkvloer had. Het inhuren van interim-managers en adviseurs leverde tevens een flinke bijdrage aan de hoge overhead waar het concern jaren mee worstelde.
Hoorzittingen Tweede Kamer over Meavita-affaire
De Tweede Kamer houdt op 5 en 19 juni hoorzittingen over het Meavita-falen. Het parlement wil achterhalen welke omstandigheden een rol hebben gespeeld en in hoe het zorgbedrijf in problemen is geraakt.