Bedrijven en personen kunnen geen patent hebben op genen die aan het menselijk lichaam zijn onttrokken. Wel kunnen ze synthetisch geproduceerd genetisch materiaal patenteren. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof op 13 juni bepaald.
De beslissing was unaniem, alle negen rechters schaarden zich achter het vonnis in een langslepende procedure inzake patenten van het bedrijf Myriad Genetics Inc. Het bedrijf had onder meer patenten op genen die in verband worden gebracht met borst- en eierstokkanker. Volgens het hoogste rechtscollege houden sommige van die patenten geen stand omdat ze natuurlijke fenomenen afdekken.
Gevolgen
De uitspraak heeft vermoedelijk grote gevolgen voor duizenden patenten in de biotechnologische, agrarische en medische wereld. De farmaceutische industrie volgde het proces dan ook met argusogen. Zij heeft miljoenen geïnvesteerd en kreeg al dertig jaar patenten op menselijke genen.
Onderzoek
Myriad zou alleen al 500 miljoen dollar hebben gestoken in het specifieke geval dat nu door het Hooggerechtshof tegen het licht is gehouden. Zonder kans dat geld terug te verdienen, is de kans klein dat er nog geld wordt besteed aan onderzoek naar medicijnen die ziektes kunnen bestrijden, stelt het bedrijf. Tegenstanders zien de patenten echter als ernstige rem op het onderzoeksproces. (ANP)